Na današnji dan prije 30 godina rođen Toše Proeski

Diplomirao je solo pjevanje na Glazbenoj akademiji u Skoplju kao jedan od najboljih studenata svoje generacije i jedan je od rijetkih školovanih pop muzičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Svoju kratku, ali blistavu karijeru Toše Proeski započeo je 1996. godine na dječjem festivalu ''Makfest'', nakon čega je nastupao na raznim festivalima u Makedoniji i redovno osvajao nagrade publike i stručnih žirija.

Godine 1999. izdao je debitantski album "Nekade vo Nokta" ("Negdje u noći"), na kojem je sarađivao s najpoznatijim makedonskim pop autorima, između ostalih, s legendarnim kompozitorom Grigorom Koprovom, koji je zaslužan za njegove prve glazbene uspjehe. Iste godine, Toše je održao prvi samostalni koncert u Skoplju, na kojem je, uprkos lošem vremenu, uživalo desetak tisuća obožavatelja.

Godine 2000. Toše Proeski osvojio je treće mjesto na makedonskom predizboru za Pjesmu Eurovizije, nakon čega je izdao drugi album "Sinot Božji", kojim se zacementirao u vrhu makedonske pop muzike. Svoj treći studijski album "Ako me pogledneš vo oči" snimio je u Grčkoj i objavio ga 2003. godine.

Pjesma "Čija si" s tog albuma postala je jedan od njegovih najvećih hitova, a album je promovirao u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, nakon čega je zaradio epitet "kralja pirata". Njegovi su se nosači zvuka, prodavali širom bivše Jugoslavije, no on i njegova izdavačka kuća nikad na njima nisu zaradili, obzirom da su bili djelo pirata i preprodavača.

Svoj osebujni vokal Toše Proeski nastavio je usavršavati u New Yorku, s poznatim profesorom pjevanja Williamom Reyom, koji je učio i Luciana Pavarottija. Godine 2003. dobio je Humanitarnu nagradu majke Tereze te je postao UNICEF-ov ambasador dobre volje. Album "Po Tebe" ("Nakon tebe") 2005. godine izdan je na cijelom prostoru bivše Jugoslavije te je zabilježio rekordnu prodaju, baš kao i njegov prvi album za hrvatsko tržište "Pratim te".

Dva puta je nastupao u Tuzli i uspio napuniti veliku dvoranu Sportskokulturno privrednog centra ''Mejdan''. Bio je drag gost u programima RTV Slon.

Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. oko 6:20 sati na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u teretni kamion.

Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. Njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača. Prema prvim informacijama nisu bili vezani zaštitnim pojasevima, no to se kasnijim službenim vještačenjem demantiralo. U sudaru, nisu se aktivirali zračni jastuci.

Toše Proeski je bio poznat kao nevjerojatni talent i pravi profesionalac. Za sebe je često govorio kako "postoji zbog publike", dok su mu kritike uvijek bile manje važne. Jedan je od rijetkih izvođača na našim prostorima koji je imao odvojene diskografske projekte za svaku zemlju bivše Jugoslavije, a u svakoj od njih redovno dobijao najvažnije glazbene nagrade.

Omiljen među kolegama glazbenika i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop muzike na ovim prostorima.

rtvslon.ba