Stručnjaci savjetuju kako produljiti trajanje manikure

Osigurajte najbolje

Nemojte se sramiti ponijeti bočicu svog omiljenog laka za nokte sljedeći put kada idete na manikuru u salon. S obzirom da im se obraća mnogo žena, saloni ponekad dodaju razrjeđivač lakovima kako bi im produljili rok trajanja, što može ostaviti trag na njegovoj boji ili stvoriti balončiće zraka jednom kada se nanesu.

Temeljito osušite nokte prije lakiranja

"Ako postoji ostatak nekog proizvoda, kao što je hidratantna krema, ulje, vode i sl., lak se neće dobro spojiti s noktom", objasnila je Essie Weingarter, glava kuće Essie Cosmetics.

Zapečatite boju

"Temeljni premaz, lak i gornji sloj trebaju se nanijeti i na sam rub nokta – onaj dio koji skraćujete škaricama ili turpijom", savjetuje Jane Park, vlasnica nekoliko salona za uljepšavanje noktiju. Ovaj brzi i jednostavni trik pomoći će održavanju vaše manikure i gotovo udvostručiti njeno "trajanje".

Polagano nanesite lak

Osnovna stvar na koju žene ne obraćaju pozornost jest da trebaju polako nanositi lak. Umjesto da brzopotezno nanesete lak na nokte u nanosekundi, probajte duboko udahnuti (ne opet preduboko jer ćete biti omamljeni), zadržati dah i polaganim pokretom nanijeti lak u tri crte. Prvo duž sredine nokta, a onda sa svake strane, savjetuje Deborah Lippmann, koja se brine za ljepotu noktiju poznatih osoba kao što su Cher, George Clooney, Mariah Carey, Sarah Jessica Parker ili Renee Zellweger. Tako će vam se lak brže osušiti i nećete provesti puno vremena lamatajući rukom da se što prije stvrdne. Par minuta poslije prvog sloja nanesite i drugi. Ovaj će korak produljiti vrijeme između dviju manikura, ali istovremeno će produljiti i trajanje vašeg laka za nokte.

Čuvajte se i nakon lakiranja

Iako se mnogi lakovi reklamiraju kao proizvodi koji se suše samo 60 sekundi ili minutu – dvije, prava je istina nešto sasvim suprotno. Možda vam se na dodir čini kako se lak osušio, no njemu treba i do 12 sati kako bi se u potpunosti stvrdnuo. Toplina može negativno utjecati na ovaj proces, stoga se suzdržite od pranja ruku u toploj vodi, tuširanja i pranja posuđa, a jednako tako izbjegavajte saunu.

Svakodnevno njegujte nokte

Sama površina noktiju i kožice zahtijevaju konstantnu njegu, a ne pokoji premaz jednom u dva tjedna. Jedino tako ćete osigurati najmanje moguće kožice oko nokta i spriječiti njegovo guljenje ili listanje. Za razliku od uobičajenih losiona za kožu, ulje za njenu noktiju ima posebnu formulu s vitaminom E u jojojbinim uljem, koji mogu ući duboko u sam nokat.

K. Horvat / ordinacija.hr