Ova ulja morate imati!

Pet najučinkovitijih ulja za njegu kože i kako ih primjeniti.

U većini ljudi spomen mazanja kože biljnim i eteričnim uljima budi negativne asocijacije na masnu i sjajnu kožu. Međutim, biljna su ulja temelj pravilne ishrane kože, kose i noktiju. Bogata su cijelim nizom kemijskih spojava koji njeguju i hrane.

Kako biste ispravno njegovali kožu biljnim i eteričnim uljima ona moraju biti kvalitetna. Kvalitetno ulje mora biti hladno prešano, što znači da u procesu dobivanje ulja temperatura ne smije biti viša od 60-65 stupnjeva celzijusa jer se na tim temperaturam ne oštećuju molekule ulja i vitamini.

Na policama trgovina pronaći ćete mnoštvo ulja za njegu, međutim, svaka bi žena u svojoj kupaonici trebala imati ovih pet:

Bademovo ulje

Bademovo ulje bogato je proteinima i vitaminom E koji je prirodan antioksidans. Štiti stanice kože od oštećenja i sprječava stvaranje bora. Dobro se apsorbira kroz kožu te je zato čest sastojak krema za lice. A u obliku maske za lice pomaže protiv upaljene, oštećene i naborane kože.

Hidratantna maska za suhu kožu: u 1 žumanjak dodajte 2 žličice bademova ulja i 1 zrelu bananu. Nanesite na lice i ostavite 20-ak minuta, potpuno operite i nanesite dnevnu kremu.

Ulje lavande

Ulje lavande upotrebljava se kao dodatak sapunima, šamponima i parfemima. Lavanda se od davnina smatra prirpdnim lijekom za cijeli niz zdravstvenih tegoba, od nesanice do probavnih tegoba. Ulja lavande ima blago djelovanje, ne iritira kožu i smiruje te opušta napete mišiće.

Savjet za suhu kožu: u 30 ml hladno prešanog bademovog ulja dodajte 15-20 kapi ulja lavande pa nježno utrljajte u kožu odmah nakon tuširanja. Za masnu kožu, umjesto bademovog ulja upotrijebite ulje lješnjaka.

Jojobino ulje

Jojobino ulje ima dvostruki učinak na kožu: daje joj vlažnost i mekoću. Brzo i lako se upija, a posebno se preporučuje za njegu umorne kože te pomaže kod upaljene i nadražene kože. Regulira stvaranje sebuma pa se preporučuje u tretiranju akni. Ima protuupalni učinak pa ga se može dodati mješavinama za upalne infekcije kože. Također ga možete koristiti za tretiranje suhog vlasišta.

Domaći tonik protiv strija i celulita: u 100 ml jojobina ulja ulijte 25 ml ulja od limuna i 4 žlice maslinova ulja.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je vitaminima A i E. Iznimno je korisno za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu te spriječava nastanak strija, smanjuje svrbež i osipe. Prirodna je zaštita od sunca (odbija oko 20% sunčevih zraka), a tradicionalno pomaže i u zacjeljivanju rana i ogrebotina.

Savjet za glatka stopala: u čašu iscijedite sok od limuna, dodajte 2 žlice maslinova ulja, 1/4 šalice mlijeka pa mješavinu nanesite na stopala. Ostavite da djeluje 20 minuta pa isperite ili noge odmorite u kupki.

Nevenovo ulje

Nevenovo ulje nosi naziv i "biljka kože" jer s lakoćom rješava problema od akni, bradavica, cista, psorijaze i seboreje do raznih upala, ljuštenja ili masne kože lica, opeklina, osipa, infekcija... Budući da omekšava, tonizira i vlaži kožu, važan je sastojak preparata za njegu tijela i ruku. Neven dakle pomaže u liječenju brojnih tegoba, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože, kao i u liječenju ispucalih kapirala i tegoba s venama.

Čaj za znojenje i detoksikaciju: izmiješajte u jednakom omjeru cvjetove nevena, bazge, lipe, crvenog sljeza i lavande. Mješavinu (1-2 žličice) prelijte s 2 šalice vrele vode, pustitte da odstoji 5-10 minuta, procijedite i popijte.

Izvor : biljke-kao-lijek.blogspot.nl