FOTO  Odaberite savršenu čizmu za svoju nogu

Prilikom odabira savršenih čizama koje će nam pomoći da se suočimo s niskim temperaturama u stilu, često, kada pokušavamo donijeti konačnu odluku, u obzir uzimamo samo najnovije modne trendove ili dizajn cipela. Međutim, kako bismo izabrali najbolje čizme u obzir moramo uzeti nekoliko dodatnih aspekata koji će nam pomoći u potrazi.

Bilo da imate kratke noge, široke listove ili široka stopala, postoje razne mogućnosti kojima ćete prikriti svoje nedostatke i istaknuti pozitivne strane. Osim odabira ispravne veličine, što je prvi i glavni uvjet koji čizme moraju ispuniti, također je važno razumjeti koji dizajn najbolje odgovara vašoj građi. Evo nekoliko stvari koje želite imati na umu, ovisno o vašim karakteristikama:

Široka stopala

Žene sa širim stopalima često se žale da im je zbilja teško pronaći prikladan par lijepih i udobnih čizama. Kako biste pronašli odgovarajuće čizme pozornost trebate usmjeriti na ženstvene dizajne s „okruglim prstima", odnosno zaobljene na vrhu. Također birajte cipele s patentnim zatvaračem jer će vam tako stopalo lakše skliznuti unutra.

Šiljaste cipele s detaljima poput kopči, trakica na donjem dijelu čizme ili širokom petom manje su laskava opcija s obzirom na činjenicu da oni naglašavaju dojam širine. Opredijeliti se za čizmu s peticom općenito je puno bolja ideja nego za ravnu jer ćete tako vizualno suziti stopalo. Tamne boje imat će sličan učinak.

Kratke noge

S obzirom da se duge, vitke noge smatraju jednom od najseksipilnijih fizičkih značajki, mnoge žene traže načine da barem stvore prividan dojam duljih nogu. Obraćanje pažnje na detalje jedna je od najboljih strategija kada se pokušava stvoriti dojam dužine. Jednobojne čizme s vertikalnim ukrasima (trakicama, konopcima, nitnama) ili patentnim zatvaračima dobar su izbor - one tjeraju pogled uvis, a ne lijevo na desno. Ako širina stopala nije problem također možete izabrati čizme na špicu što će stvoriti dojam duljine.

Najbolje bi bilo izabrati čizme s platformom i višom potpeticom, no ne veoma tankom stiletto potpeticom. Čizme preko koljena, koje su jako moderne ove sezone, trebali biste izbjegavati. Izbjegavajte i horizontalne kopče, četvrtaste vrhove čizama i čizme s nabranim gornjim dijelom. Nosite čizmice s uskim (pencil) suknjama ili uskim hlačama kako biste nastavili produljujući efekt.

Jači listovi

Jači listovi mogu biti veliki problem, osobito za žene koje vole visoke čizme (jer naprosto ne mogu pronaći čizmice koje mogu zakopčati). Potražite čizmice s elastičnim umetcima ili one od rastezljive kože ili tkanine. Odličan izbor su i čizme na vezanje. Balansiranje proporcija u ovom je slučaju pravi izazov, no postoji nekoliko strategija koje će pomoći. Kao prvo, ako se odlučujete za čizme s potpeticom ona neka bude punija - one vizualno stvaraju izgled proporcionalnosti.

Čizmice do koljena odličan su izbor za žene koje žele suknje nositi i kad je hladno. Kopče i remenčići pod kutem (dakle ne horizontalno postavljeni) mogu stvoriti dojam laskave obline. Izbjegavajte čizme koje se moraju navlačiti - jer biste se mogli namučiti da je obujete, izbjegavajte i čizmice koje završavaju na najširem dijelu lista - birajte ili više ili niže čizme. Kao i za žene s kratkim nogama - izbjegavajte čizme s nabranim gornjim dijelom jer će samo pojačati vizualni dojam širine.

„Oks" noge

Ako vam noge idu blago u „oks" birajte čizme do koljena koje, ako imaju zanimljiv uzorak, mogu odvući pažnju od oblika nogu. Doduše to ne smiju biti dodaci na čizmici koji idu previše u širinu (odnosno koji su previše ispupčeni) jer će se time samo pojačati „oks" oblik. Puno je bolje ako čizmice imaju višu petu. Nemojte se odlučiti za gležnjače jer nikako ne odgovaraju ovom obliku nogu - čak štoviše naglašavaju nedostatke.

„Iks" noge

Za ove noge također se preporučuju čizmice do koljena - samo za razliku od „oks" nogu, ovdje se preporuča da čizmice imaju što više „ispupčenih" ukrasa i dekoracija. Nikako se nemojte odlučiti za čizmice bez ukrasa ili kopči, koje su jako uske, potpuno uz nogu.

izvor: zena.hr