10 koraka do savršeno čistog lica

Njega lica se mijenja s godinama i prvenstveno ovisi o tipu kože, no ona u svakom slučaju treba biti svakodnevni ritual koji ne smijemo izostaviti bez obzira na to koliko nam težak bio dan ili neovisno o užurbanosti kojom nam je obilježeno svako jutro. Kako biste to učinili na pravi način donosimo vam 10 osnovnih koraka čišćenja lica.

1. Kožu čistite dva puta dnevno
Svaki tip kože treba se čistiti navečer kako bi se uklonila prljavština iz okoline poput prašine ili čestica iz zagađenog zraka te višak masnoće ukoliko je riječ o masnoj koži. Koža se ne smije tretirati više od dva puta dnevno, jer bi se time uklonila dragocjena ulja iz kože. Nedovoljno čišćenje pak može dovesti do začepljenja pora i do upala.

Izbjegavajte agresivne proizvode

2. Izaberite sredstvo koje odgovara vašem tipu kože
Ne koristite običan sapun na licu jer svojim agresivnim sastavom nije prilagođen koži lica. Mnogi griješe koristeći previše agresivno sredstvo za čišćenje masne kože, no time se samo postiže jače lučenje sebuma koji može u dodiru s nečistoćama začepiti pore i uzrokovati zategnutost kože.
Suha koža pak zahtjeva blaga sredstva, poput mlijeka ili blagog gela, dok završna faza čišćenja svakog tipa kože može biti tonik koji će osvježiti lice i uklonite preostala zrnca nečistoće.

3. Uvijek perite lice mlakom vodom
Vruća voda s vremenom oštećuje kožu, dok hladna u potpunosti ne uklanja prljavštinu s površine kože.

4. Spužvice ili četkice trebaju biti što mekši
Odlučite li lice oprati spužvom ili četkicom, što nije nužno za njegu lica jer su vrhovi prstiju jednako efektivni, trebaju biti što nježniji i mekši.

5. Operite ruke prije nego li se započnete pranja lica
Prije nego li krenete s pranjem lica, svakako očistite ruke kako biste bili sigurni da bakterije nećete prenijeti na osjetljivu kožu lica. Traka za kosu pomoći će vam da uklonite kosu s lica i tako osigurate 'otvoren' pristup koži.

6. Pranje započnite umivanjem lica i vrata

7. Sredstvo za čišćenje nanesite na vrhove prstiju te kružnim pokretima odozdo prema gore nanesite 'čistač' na lice. Nemojte previše trljati, nježno masiranje bit će dovoljno da potaknete cirkulaciju i tako olakšate skidanje mrtvih stanica te nečistoća s lica. Previše struganja neće ga temeljito očistiti, već samo iziritirati.
Foto: Guliver/Thinkstock
Nježno masiranje bit će dovoljno da potaknete cirkulaciju!

8. Temeljito isperite lice
Prilikom ispiranja ne zaboravite na vrat i rub uz kosu. Zaostala pjena ili mlijeko za čišćenje mogu začepiti pore što pak može uzrokovati upalu kožu.

9. Lice nježno obrišite ručnikom

10. Čišćenje lica završite nanošenjem tonika
Nježnim tonikom prilagođenim tipu kože osvježite ten i pripremite ga za sljedeću fazu njege lica.

izvor: zadovoljna.hr