'Veliki igrači' mobilne ICT razvijaju nove e-SIM kartice

sim kartica
Glavna prednost e-SIM sustava je u tome što omogućuje jednostavno prebacivanje između raznih mreža i tarifnih modela, te nije poput SIM kartica zaključan za jednu mrežu.

Drugim riječima, nove e-SIM kartice bi trebale postati standard među proizvođačima pametnih telefona, te će se unaprijed ugrađivati u njihove uređaje, kao neka vrsta zajedničke SIM arhitekture.

Ovo će biti jako dobro za korisnike, koji više neće morati mijenjati kartice pri prelasku na drugog operatera, ali i za pružatelje telekomunikacijskih mobilnih usluga, jer se neće morati sami baviti izradom ili narudžbom SIM kartica koje isporučuju uz svoje usluge, pa će ujedno i uštedjeti koju kunu, mada ne vjerujemo da će to rezultirati pojeftinjenjem njihovih usluga.

U svakom slučaju, ova "SIM standardizacija" će biti od koristi svima, a najbolji primjer praktičnosti dolazi od Appleovog iPad Air 2 tableta koji posjeduje posebno prilagođenu Apple SIM karticu koja omogućuje korisnicima jednostavno prebacivanje između servisa podatkovnog prometa raznovrsnih mobilnih operatera.

GSMA vjeruje da će e-SIM arhitektura biti već u startu prihvaćena od telekom industrije čim stigne na tržište tijekom iduće godine.