Umjesto wi-fi stiže nam 100 puta brži LiFi

Mobitel u ruci
Ilustracija

Svijet tehnologije mijenja se brže nego ikada - ova godina, koliko god da se nepredviđenih okolnosti dogodilo, ipak je donijela neke inovacije. Evo, zato, samo nekoliko stvari koje bi mogle oblikovati budućnost mobilnih telefona.

Kompanija Vivo, navodno, radi na novom pametnom telefonu čija je pozadina od "kameleonskog" stakla, odnosno stakla koje mijenja boju pritiskom na dugme. Za to bi trebalo biti zaslužna elektrokromska tehnologija.

Mada sama ova tehnologija nije nova, Vivo bi mogao biti prvi proizvođač koji je uspio da je iskoristi u komercijalne svrhe, sa potpuno funkcionalnim telefonom čija pozadina mijenja boju. Trenutno, upotreba elektrokromskog stakla raširena je u hotelima, avionima i na mnogim drugim mjestima.

Selfie kamera ispod ekrana

ZTE Axon 20 5G je prvi telefon koji ima selfie kameru ispod ekrana. U pravljenju su korišteni visokoprozirni materijali, čime se poboljšava prijem svjetlosti, a kamera ima 32MP. Za sada, samo u Kini je moguće naručiti ga, a još uvijek nije potpuno jasno hoće li biti dostupan i za ostatak svijeta, piše B92.

Kutija za slušalice postat će prošlost

Bežične slušalice (bubice) su postale svakodnevna stvar. Mada se bez njih može, većina ljudi ih koristi umjesto onih "standardnih" sa žicama i 3.5mm ulazom. Uglavnom, kako stvari sada stoje, kutije u koje se ove bubice odlažu istovremeno služe i za njihovo punjenje. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti.

Kako prenosi Tech radar, kineski proizvođač Xiaomi radi na tehnologiji koja bi omogućila da, umjesto kutije, mjesto za odlaganje bubica budu ležišta na samom telefonu. Odlagat će se slično kao što se čini sa raznim touch-screen olovkama, a služit će i kao zvučnici kada stoje u svom ležištu.

LiFi: 100 puta brži od WiFi-a

LiFi je mobilna bežična tehnologija koja za prijenos podataka koristi svjetlost, a ne radio frekvencije. Kompanija Oppo nastoji da svoje pametne telefone učini kompatibilnim sa LiFi-jem.

Ukoliko se ovo zaista dogodi, to bi predstavljalo prekretnicu u načinu na koji mobilni telefoni komuniciraju sa svijetom oko sebe - LiFi brzine mogu biti čak i do 100 puta veće nego kod WiFi tehnologije.