Švedski Ericsson testira 5G mrežu

5G mreža, Sony Ericsson, Švedski Ericsson , Prva testiranja
Iako se postavljanje komercijalnih 5G mreža očekuje tek 2020., švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson već je počeo s testiranjem na kojem je dostignuta brzina prijenosa podataka od 5 Gb/s. Upravo ove performanse bit će ključ za rješavanje izazova, poput sve većeg prijenosa podataka i naprednih M2M aplikacija.

Prva testiranja održana su u Ericsson labu Stockholmu u nazočnosti menadžmenta mobilnih operatora NTT Docomo i SK Telecom, priopćeno je Ericssona.

Nova studija Ericsson Mobility Report pokazala je da će čak 85 posto mobilnih pretplatničkih ugovora u Sjevernoj Americi do 2019. biti LTE. Upravo ta visoka penetracija LTE tehnologije pokazuje da će ovaj kontinent biti među prvima koji će postaviti 5G mreže. Također, brza implementacija očekuje se u Japanu i Južnoj Koreji, jer su svoje 5G testove već najavili NTT Docomo i SK Telecom.

Ericssonov razvoj 5G mreža uključuje nove antene sa širim opsegom, višim frekvencijama i kraćim vremenskim intervalima tijekom prijenosa informacija. Iako su 5G standardi i dalje u ranoj fazi razvoja, Ericssonova testiranja pokazuju lidersku poziciju koju kompanija ima na polju razvoja mobilnih i telekomunikacijskih tehnologija i servisa, dodaje se u priopćenju švedske kompanije.

Ericsson je u petak objavio da mu je neto dobit u drugom tromjesečju skočila 76 posto na godišnjoj razini, unatoč blagom padu prihoda.

Neto dobit u tom je razdoblju dosegnula 2,58 milijardi švedskih kruna (oko 377,4 milijuna dolara), navodi se u izvješću o rezultatima poslovanja u drugom kvartalu. Neto prihodi smanjeni su jedan posto, na 54,85 milijardi kruna.

Rast dobiti najvećim se dijelom pripisuje smanjenim troškovima i poboljšanim maržama. Troškovi restrukturiranja u drugom su tromjesečju znatno smanjeni, i to na 200 milijuna kruna, nasuprot 900 milijuna kruna godinu dana ranije. Istodobno, bruto marža povećana je na 36,4 posto, s 32,4 posto lani, pokazalo je poslovno izvješće.

Prihode Ericssona najvećim je dijelom podupro rast ostvaren u poslovanju na području Bliskog istoka, Kine i Indije. Međutim, njihov rast uglavnom su poništili niži prihodi dvaju velikih projekata u segmentu mobilnog širokopojasnog pristupa internetu u Sjevernoj Americi, kao i smanjena aktivnost u Japanu.

"Politička previranja na Bliskom istoku i Africi i dalje utječu na prodaju. Ujedno se nastavljaju i političke neizvjesnosti u Rusiji i Ukrajini, premda nisu imale negativnog utjecaja na prihode u drugom tromjesečju", upozorio je predsjednik i izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg.

banka.hr