IZMEĐU POTREBE I VELIKIH SILA Uvodi li BiH 5G mrežu?

5G
Ilustracija hercegovina.info

Nakon današnjeg boravka američkog državnog tajnika Mikea Pompea u Sloveniji, otvoreno je novo važno pitanje - uvođenje 5G mreže u regiji, pa tako i u Bosni i Hercegovini. O tome se već oglasio čelnik SBB-a Fahrudin Radončić, ističući kako je strateški za BiH uvođenje 5G mreže sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve se događa u trenutku velikog trgovačkog rata između Washingtona i Pekinga, jer SAD i druge zapadne zemlje ne žele da primat u instaliranju 5G mreže preuzme kineski Huawei, zbog bojazni da bi, kako se navodi, Kinezi mogli špijunirati korisnike ove mreže.

Je li BiH u rascijepu između velikih sila, za N1 je komentirao zamjenik državnog ministra komunikacija Nedžad Branković.

"Inicijativa Pompea i pojedinačni odgovori iz BiH su dobrodošli i osobno smatram da i orijentacija BiH u tom pravcu treba da ide u smjeru naših vanjsko-političkih ciljeva.

Sve to treba biti implementirano i u dokumentu koji se zove Politika telekomunikacija BiH, jer ipak licence za 5G mreže će dodjeljivati državne institucije. Ukratko, pored ove političke priče, ovdje je važniji aspekt ekonomske opravdanosti i kako vratiti povrat investiranja u 5G, oni će dati signal kada je vrijeme za 5G", rekao je Branković za N1.

On je istaknuo kako, za sada, nema institucijskih razgovora o tome.

"Naši dominantni telekom operatori imaju izrađene master planove za uvođenje 5G mreže. Međutim, ona se treba implementirati kada se steknu uvjeti za ekonomsku opravdanost. Jer, i kapaciteti 4G mreže nisu do kraja iskorišteni u BiH. Mi još nismo u transportnom sustavu inteligentnih transportnih sustava", kaže zamjenik državnog ministra.

Pokret otpora protiv 5G mreže

U svijetu je formiran snažan pokret otpora protiv 5G mreže, zbog navodne štetotnosti koja bi ova mreža mogla imati na ljudsko zdravlje. Nedžad Branković za N1 ističe kako BiH treba napraviti ozbiljnu analizu.

"Osobno smatram da apsolutno treba stručna i znanstvena zajednica kroz odgovarajuće studije uraditi sve što se tiče elaboriranja utijecaja 5G mreže i na eventualne strahove odgovoriti na osnovu znanstvenih i stručnih parametara", zaključio je Branković.