Stiže nam kamera od 192 MP na mobitelu

Xiaomi 120 mp kamera
Ilustracija

Senzor od 200MP proizvodit će južnokorejski gigant Samsung, međutim postoji velika vjerovatnoća da će Xiaomi biti prvi koji će ga koristiti. Senzor će imati rezoluciju od 192MP i podržavat će spajanje 16 pixela u jedan, čime bi radio na točno 12MP izlazne rezolucije. Uz crop slike, ovaj senzor trebao bi podržati izvorni 4k zoom.

Sve to će zahtijevati mnogo snage, koju će isporučiti SM8450, nasljednik Snapdragona 888, poznatiji i kao Snapdragon 895. Ovaj čip će biti napravljen u procesu od 4 nm i imat će slijedeću generaciju Krio 780 CPU jezgra (zasnovanu na novoj ARMv9 arhitekturi), novi Adreno 730 GPU i novi X65 5G modem.

Njegov ekran će imati visoko zakrivljene stranice i jedno izdubljenje za kameru. Zbog toga je za očekivati da će kamere ispod ekrana morati malo duže sačekati.

Za sada nije ni jasno kojoj Xiaomi seriji će telefon pripadati. Prvi telefon od 108 megapiksela bio je eksperimentalni Mi Mix Alpha, nakon čega je uslijedio Mi CC9 Pro, koji je globalno predstavljen kao Mi Note 10 (Pro). Naravno, oni su imali čipsete Snapdragon serije 700 srednjeg ranga, a ne vodeći čip.

Jedno je jasno, međutim, ovaj telefon neće izaći ove godine - možda ćemo vidjeti predstavljanje krajem prosinca i početkom siječnja, kao što smo to imali sa Mi 11. Trebalo bi imati u vidu i da će vremenski okvir vjerojatno biti određen dostupnošću čipova.