Od danas znatno niže cijene rominga u regiji

Od danas znatno niže cijene rominga u regiji

Cijene će biti snižene na osnovu Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga potpisanog u travnju ove godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, a koji je danas stupio na snagu. Na sporazumu su radili Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Europska komisija i Vlade Zapadnog Balkana.

Cijene će biti ograničene na 0,19 eura po minuti poziva, 0,06 eura za SMS poruku te 0,2 eura po megabajtu internetskog prometa. Cijena rominga sa Albanijom bit će umanjena za između 86 i 97 posto, budući da Albanija i Kosovo do sada nisu bili dio sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i BiH.

Niže cijene rominga uskoro i u EU

S novim regionalnim sporazumom o romingu od srpnja 2021. neće biti nikakvih dodatnih troškova rominga za sve krajnje korisnike u zemljama Zapadnog Balkana, a građani će plaćati redovne cijene kao da te usluge koriste kod kuće. Na taj način više od 15 milijuna ljudi u regiji direktno će osjetiti pogodnost nesmetanog komuniciranja, na isti način kao i stanovnici EU.

"Plan je da Zapadni Balkan postupno snižava cijene, dok se ne dođe do njihovog ukidanja od srpnja 2021. Kada je postignut regionalni sporazum, Europska unija (EU) je najavila pregovore o smanjivanju cijena sa Zapadnim Balkanom, koji će vrlo brzo početi. To znači da će u vrlo bliskoj budućnosti naši građani koji putuju u EU plaćati znatno manje cijene rominga nego prije. Budimo pozitivni i vjerujmo da će EU dati rezultate, kao što je regionalna suradnja dala rezultate u slučaju sporazuma o snižavanju cijena rominga", izjavila je Majlinda Bregu, generalna tajnica RCC-a za agenciju Anadolija.

Istaknula je da svakodnevno održavaju kontakt sa ljudima iz regije i da ih je većina oduševljena ovom viješću. Podsjetila je da, prema istraživanju RCC-a "Balkanski barometar 2019", 70 posto gospodarstvenika u regiji smatra kako će smanjivanje cijena rominga biti korisno za njihov posao.

"Šta ova promjena znači pokazat ću na primjeru cijena koje su dali regulatori, a koje su na snazi od danas, uz usporedbi s prethodnim cijenama: U Albaniji, na primjer, razlika je drastična. Pad cijena iznosi između 86 i 97 posto, tako da su odlazni telefonski pozivi u romingu prije sporazuma koštali 1,72 eura po minuti poziva, dok će od danas, 1. srpnja njihova cijena biti 0,228 eura po minuti poziva.

Prijenos podataka u romingu je koštao 2,92 eura po megabajtu internetskog poziva, a nova cijena će biti 0,216 eura", pojasnila je Majlinda Bregu.

Širenje trenda digitalizacije

Dodala je da je razlika primjetna i u Srbiji, gdje je ostvareno smanjenje između 20 i 87 posto. "Ono što biste platili za odlazni telefonski poziv u romingu do srpnja (0,23 eura po minuti poziva) sada će iznositi 0,093 eura, dok će cijena prijenosa podataka, koja je bila, 0,25 eura po megabajtu, od danas biti 0,033 eura. Raspon cijena je sličan u cijeloj regiji", pojasnila je Bregu.

Istaknula je da zemlje regije rade na brojnim digitalnim frontovima kao što su kibernetička sigurnost, digitalna infrastruktura, politika širokopojasnog interneta, e-uprava... Tvrdi da suradnja u svim ovim oblastima postoji, regionalne tehničke grupe redovno se sastaju, raspravljaju i razmjenjuju iskustva, kako bi se nacionalne politike uskladile sa europskim zahtjevima, ali i prilagodile potrebama modernog društva.

Vjeruje da će biti potrebno neko vrijeme prije nego građani budu osjetili konkretne rezultate, kao što je to slučaj sa romingom, ali da saradnja definitivno postoji.

"Sve su to dijelovi digitalne slagalice, koja bi trebala dovesti do modernih, digitalnih društava u regiji, dok bi se trend digitalizacije proširio na brojne društvene oblasti, kao što su obrazovanje, stručno usavršavanje, zapošljavanje, usklađivanje potražnje tržišta rada sa raspoloživim vještinama, odnosno usavršavanje raspoložive, ali i nove radne snage da odgovara suvremenim potrebama. To je složeni sustav koji zahtijeva da svaki kotačić ovog mehanizma dobro funkcionira", izjavila je generalna tajnica RCC-a.

"Zajedno smo jači, a razjedinjeni propadamo"

Smatra da su ovo izazovna vremena za regiju, jer postoje određena goruća pitanja koja se trebaju riješiti bilateralno, ali da se uz postojeću političku volju i uz poticaje od EU, sve može riješiti. "Ekonomije u regiji su pojedinačno veoma male da to same odrade i one to shvaćaju. Voljela bih da vidim da svijest o tome da smo ‘zajedno jači, a razjedinjeni propadamo' preovlada i da idemo dalje, u potrazi za boljim životom za sve nas", rekla je Bregu.

Na kraju je poručila da će Vijeće za regionalnu suradnju, kojem je glavni zadatak pomoći regiji na njegovom putu europeizacije, raditi u onim oblastima za koje se ekonomije iz regije slože da im je potrebna određena pomoć kako bi ostvarili ovaj cilj.

"Regionalna suradnja je ključna za napredak regije, ali i odličan ispit iz njegove europske budućnosti. Europska unija, naime, nije ništa drugo do izvrstan primjer dobre, nesmetane regionalne suradnje", poručila je Majlinda Bregu.