Od 1. srpnja niže cijene roaminga

Od 1. srpnja niže cijene roaminga
To znači da će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene roaminga.

Bh. operateri trenutno rade na konačnim detaljnim cjenovnicima, ali sigurno je da bi cijene usluga u roamingu trebale biti niže za trećinu. To je nedavno dogovoreno na Ohridu, na regionalnom sastanku posvećenom temi roaminga u zemljama zapadnog Balkana, piše Dnevni avaz.

- Usuglašavanje stavova s telekom operaterima u vezi s načinom i dinamikom cijena usluga rominga je u tijeku i bit će poznati javnosti prije stupanja Sporazuma na snagu, 1. srpnja, kako je i predviđeno. Sigurno je da su interesi krajnjih korisnika ključni u procesu formiranja novih cjenovnika - potvrdila je za Avaz Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije.

Prema Sporazumu, u prijelaznom razdoblju od 1. srpnja 2019. do 1. siječnja 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roaming poziva unutar zapadnog Balkana ne prelazi 0,05 eura po minuti.

Za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 eura, a za iskorišteni megabajt internetskog prometa 0,015 eura. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za gotovo 80 posto. Od 1. siječnja 2021. i ovi troškovi bi nestali.

Zemljopisno širenje 4G+ signala „BH Telecoma" je svakodnevno i vrlo brzo se očekuje pokrivanje svih urbanih područja i najvažnijih putnih pravaca. Tjedno se na 65 lokacija mijenjaju bazne stanice, a angažirano je više od 30 terenskih ekipa, priopćeno je iz ove telekom tvrtke.

Do sada je 4G+ aktiviran na područjima Sarajeva (šire područje), Zenice, Tuzle, Mostara, Travnika, Goražda, Bihaća i Banje Luke, a u tijeku su i aktivnosti u ostalim urbanim sredinama.