Od 2015. ne plaćamo roming?

izmjena zakona, sigurnost u prometu, propisana kazna, prometni prekršaj, roming, ukidanje naknada za roaming
Druge mreže

Prema najavama, postignuta je suglasnost vlada i regulatornih tijela Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske i Makedonije da zemlje Balkana od 2015. neće plaćati roming za korisnike mobilne telefonije.

Što kažu na najavu o ukidanju rominga za novinare Avaza  predstavnici naših nacionalnih telekom operatera, koji su ovog ljeta kreirali posebne promotivne roming ponude za određene destinacije na koje korisnici najviše putuju .

Iz kompanije "M:tel" istakli su da očekuju razgovore s nadležnim ministarstvom i regulatorom kako bi bili precizirani uvjeti o ukidanju rominga. Poštujući regulatorne okvire, ovaj telekom operater najavio je da će cjenovnu politiku za komunikaciju u romingu kreirati kroz sporazume s međunarodnim telekomima za korištenje njihovih mreža.

Iz "HT Eroneta" kazali su  da njihovi korisnici već duže vrijeme imaju mogućnost najpovoljnijeg telefoniranja iz rominga prema svim mrežama u BiH.

Direktive EU

- Podržavamo svaki dogovor koji našim korisnicima omogućava povoljnije komuniciranje iz rominga, odnosno ukidanje naplate rominga - kazala je za "Avaz" Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije „HT Eroneta".

U "BH Telecomu" rekli su da je inicijativa za ukidanje rominga u regiji korisna i da je na tragu direktive EU da u svim zemljama postepeno bude ukinut roming.

- U tom slučaju, svaki operater naplaćivao bi samo realne troškove. Cijene bi bile svakako deset puta niže za sve korisnike u regiji - naveli su u "BH Telecomu".

Sporazum u Budvi

Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske bit će potpisan krajem rujna u Budvi.

- Besplatan roming bit će omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regije potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini, a lokalni operateri da se prilagode novinama - rekao je Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore.