NA VEZI Na što obratiti pažnju kod kupovine novog mobitela?

NA VEZI Na što obratiti pažnju kod kupovine novog mobitela?
Ilustracija

Kupujete novi telefon, ali ne znate na šta bi trebali obratiti pažnju? Evo nekoliko osnovnih savjeta. Prva i najbitnija stvar je, naravno, cijena. Mada svi znamo otprilike koliko novca smo spremni izdvojiti za novi uređaj, ne bi bilo loše da vidite šta točno možete dobiti za taj iznos. Generalno, telefoni su 'grupisani' u tri kategorije: Budžet telefoni (do oko 300 eura), srednja klasa (od 300 do oko 700 eura) i flagship (od oko 700 eura pa naviše). Ovo su, naravno, samo grube crte, i ne postoji jasna granica.

Također, jednu stvar bi trebali utvrditi na početku. Ne zaboravite da i ovde važi pravilo 'koliko para, toliko muzike', sviđalo se to nekome ili ne. Ono na šta bi se trebali fokusirati, jeste koliko vam je, zapravo, 'skupih' karakteristika i funkcija potrebno, navodi B92.

Veličina ekrana

Veličine ekrana na telefonima se često povezuju sa kvalitetom i luksuzom, ali to nije uvijek slučaj. Ako ne namjeravate koristiti telefon za stalno gledanje filmova i serija, možda je ipak bolji izbor neki sa manjim ekranom. Lakše ćete se sa njim snalaziti, i lakše će vam biti da ga 'spakujete' i držite u ruci.

Funkcije: Razmislite šta kupujete

Telefoni su otišli prilično daleko od svojih početaka, kada smo ih koristili samo za pozive i poruke. Gomila uređaja danas dolazi sa digitalnim olovkama, čvrstim kućištem, pojačanom biometrijom i raznim funkcijama koje vam možda nisu bitne.

Kad kupujete Android (ili bilo koji drugi telefon), pročitajte šta sve može i donesite zaključak prema tome što ćete realno od njega tražiti. Šanse su da ćete uz ovakvo razmišljanje vjerojatno i uštedjeti, jer ćete se fokusirati samo na ono što vam je stvarno potrebno.

Performanse

Zapamtite ove stavke: RAM, CPU i prostor za skladište memorije. Slijedi plastično i jednostavno objašnjenje šta znače. Čim imate više RAM-a, uređaj može pokrenuti više stvari odjednom. CPU 'nadgleda' brzinu rada i performanse u zahtjevnom softveru poput video-igara.

Prostor za skladištenje podataka je upravo to što ste i mislili - slobodan prostor za video-snimke, fotografije, poruke, razgovore i programe. Velik broj Androida, na sreću, dozvoljava proširenje memorije, ali provjerite za svaki slučaj.

Ažuriranje softvera

Ažuriranje operativnog sistema jedna je od najvećih boljki Android platforme, pa nije rijedak slučaj da korisnici kupe telefon koji dobije jedno do dva ažuriranja, i to je to. Neki brendovi, kao na primjer Pixel, 'zakrpe' softver kad god je to moguće, ali ovo je prije izuzetak, nego pravilo.

Ažuriranje operativnog sistemja (i to redovno) značajno vam je prije svega zbog sigurnosti, ali i zbog otklanjanja bugova i zbog novih funkcija koje se dodaju, ili unapređuju.