FOTO/VIDEO  iPhone 7

iphone7
Apple je prodao više od milijardu iPhonea od njegovog prvog predstavljanja 2007. Posljednja verzija telefona možda mu pomogne da postane najvrijednija svjetska korporacija dok se pokušava oduprijeti konkurenciji. Googleov Android postao je najkorišteniji mobilni operativni sustav na svijetu, dok je njegov ključni suparnik Samsung preuzeo vodstvo u globalnoj prodaji pametnih telefona.

iPhone 7 specifikacije
iPhone 7 i 7 Plus rade na novoj generaciji procesora A10 Fusion koji donosi značajno poboljšanje u odnosu na procesore ugrađene u šestice, dok su dijagonale ekrana ostale iste kao i u protekle dvije generacije - 4,7 i 5,5 inča. Oba modela imaju 2GB RAM-a.

Tu su i nove kamere u odnosu na iPhone 6 i 6 Plus, novi iPhone ima kvalitetniju kameru (iPhone 7 Plus ima dvije kamere) rezolucije 12MP s optičkim zumom i optičkom stabilizacijom slike.

Poboljšana je i bljeskalicu koja omogućuje snimanje kvalitetnijih fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Nova bljeskalica ima četiri LED svjetiljke, dvije tople i dvije hladne.

Za mnoge dosadašnje korisnike iPhonea jedan od najvećih problema bila je količina memorije te je većina kupovala najjeftinije modele kapaciteta 16GB - što je za potrebe prosječnih korisnika i brojne aplikacije, fotografije i videozapise premalo. S novim modelima i to promijenilo pa tako početni model ima 32GB memorije, a maksimalna količina memorije iznosi 256GB.

Dolazi u pet boja. Ružičasto-zlatna, zlatna i srebrna ostaju, ali svemirski sivu zamijenit će tamno crna te jet black crna, model sa sjajnim finišem. Ovaj posljednji dolazi u ograničenoj količini.

Jedna od najvećih novosti jest izbacivanje uobičajenog priključka za slušalice te se slušalice na novim telefonima povezuju putem utora za punjenje iPhonea. Takođe Apple će korisnicima ponuditi i nove AirPods slušalice koji će se s telefonima spajati bežično.

Novost je i to da je ovo prvi iPhone koji je vodootporan te ima IPX7 certifikat, što znači može izdržati trideset minuta potopljen jedan metar ispod vode.

iPhone 7 cijena
Cijena iPhonea 7 u SAD-u kreće od 649 dolara, a iPhonea 7 Plus od 769 dolara. Prednarudžbe su moguće od 9. rujna, a 16. rujna kreće dostava u SAD-u.

iPhone 7 i 7 Plus kod nas možete nabaviti od petka 23. rujna. Najjeftiniji će koštati 6269 kuna, dok će najskuplji model "obične" sedmice, onaj s 256 gigabajta memorije, koštati 8129 kuna. Početna cijena za iPhone 7 Plus bit će 7419 kuna, dok je najskuplja verzija 9269 kuna.