INDUSTRIJA Znate li koliko zapravo košta iPhone 12

INDUSTRIJA Znate li koliko zapravo košta iPhone 12
Ilustracija

Japanski eksperti iz 'Fomalhaut Techno Solutions' su objavili izvještaj o utrošku materijala koji se koriste u novim iPhone 12 i iPhone 12 Pro telefonima.

Zahvaljujući njima, imamo okvirne predstave o tome koliko zapravo košta izrada jednog telefona, ne računajući intelektualna vlasništva, istraživanja i razvoj i slične stavke. Dakle, koliki su trošak materijali koji se ugrađuju u nove iPhone telefone?

Prema izvještaju, ukupan 'bill of materials' za iPhone 12 iznosi 373 dolara, dok za 12 Pro iznosi 406 dolara. To je zbir cijene svih komponenti koje se ugrađuju u ove telefone, prenosi B92. Da podsjetimo, službena cijena ovih telefona kreće se od 829 dolara za običnu, odnosno 999 dolara za Pro verziju, prenosi PC Press.

Najskuplji dio novog telefona je njegov 5G modem - Qualcomm X55 5G modem košta oko 90 dolara. Naredna najskuplja komponenta koja se ugrađuje u ove telefone jeste Samsung OLED ekran.

Ipak, njegova cijena nije tako visoka kako ste možda mislili, jer košta svega 70 dolara. A14 Bionic chipset košta oko 40 dolara, dok se među skuplje komponente mogu još ubrojati RAM (12,8 dolara) i skladišna memorija (19,2 dolara). Zanimljivo je da tako hvaljeni i važni kamera senzori kompanije Sony zapravo koštaju svega 7,4 i 7,9 dolara.

Odakle dolaze iPhone komponente?

Još jedan interesantan grafikon pokazuje iz kojih sve zemalja dolaze iPhone komponente. Ispostavlja se da, bez obzira gdje se telefoni sklapali (u Kini, Indiji, uskoro i u Vijetnamu, po svoj prilici) najviše komponenti stiže iz Južne Koreje, čak 26.8%.

Nakon Južne Koreje, drugi na listi opskrbljivača komponenti su SAD odakle stiže 21.9%, dok je Japan treći na listi i iz te zemlje stiže 13.6% komponenti za nove iPhone 12 telefone. Za sada, najvećim dijelom se iPhone uređaji sklapaju u Kini.