FOTO  Mladi Talijani iz Trenta na desetodnevnom volonterskom kampu u Bosni

trente
...  na ljetnom volonterskom kampu.

Zajedno s domaćim mladima, Talijani su imali radne aktivnosti u Drvaru, Bos. Grahovu i Krnjeuši. U Krnjeuši su - po velikim vrućinama - uspjeli iskrčili od šume i trnja staro devastirano katoličko groblje i pripremili ga za daljnje uređenje, tj. ograđivanje. Na radnoj akciji obišao ih je i pozdravio načelnik općine Bos. Petrovac Zlatko Hujić.

Susret sa župnim zajednicama u Drvaru i Bos. Grahovu mladi Talijani imali su na nedjeljnim euharistijskim slavljima gdje su animirali liturgiju pjevanjem.

Domaćini su tijekom ljetnog kampa gostima iz Italije pokazali prirodne ljepote zapadnog dijela Bosne, pa su tako posjetili Nacionalni park Una vidjevši glasovite slapove ove rijeke u Martin Brodu i Štrbačkom buku, zatim izvor rijeke Bastašice kod Drvara, te Šatorsko jezero na 1500 m n/v u njedrima planine Šator.

Poseban doživljaj Talijanima priredili su članovi Planinarsko-ekološkog društva „Borova glava" iz Livna odvevši ih na pravi mali „safari" u potragu za krdom od 500 divljih konja na brdima iznad Livna.

U ponedjeljak 7. kolovoza bili su na jednodnevnom izletu u Sarajevu gdje im je domaćin i turistički vodič bio župnik na Dobrinji fra Pero Karajica. S njim su obišli Franjevačku teologiju na Nedžarićima, crkvu sv. Franje na Dobrinji i pučku kuhinju, crkvu sv. Ante na Bistriku, Carevu džamiju, staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, katedralu i dijecezansku bogosloviju.

Vidjeli su i mjesto Sarajevskog atentata pored Latinske ćuprije te obišli dvije lokacije na Markalama, gdje su od granate stradali brojni sarajevski civili u zadnjem ratu.

Talijani su posjetili i Pale gdje ih je u župnoj crkvi sv. Josipa primio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić s kojim su se zadržali u razgovoru.

Zadnjeg dana boravka u Bosni mladi iz Trenta posjetili su Banju Luku, obišavši Ključ, Jajce i Podmilačje na putu do tog grada.

U Banjoj Luci Talijani su posjetili župe Petrićevac, Presnače, Banja Luka-Centar te trapiste u Mariji Zvijezdi, a u Biskupskom ordinarijatu pozdravio ih je banjolučki biskup Franjo Komarica koji im je pokazao katedralu.

Desetodnevni boravak u Bosni Talijani su završili u Mahovljanima gdje je prije 20 godina i započelo prijateljstvo Banjolučke biskupije i nadbiskupije Trento. Naime, zalaganjem ponajviše don Lucia Tomasellija, nekadašnja biskupijska ekonomija u Mahovljanima - zapuštena i zarasla tijekom ratnih godina - nakon rata je, u višegodišnjim radnim akcijama mladih iz Banje Luke i Trenta, očišćena i pripremljena za sadnju biskupijskog vinograda koji danas prozvodi vrhunsko misno vino rajnski rizling i crno vino cabernet sauvignon.

Mladi su u Mahovljanima posjetili župnu crkvu sv Franje te obišli vinariju i kantinu gdje su od don Lucia mogli čuti o povijesti nastanka biskupijskih vinograda.

Dvadesetogodišnje prijateljstvo biskupija Banja Luke i Trento tako je ove godine nastavljeno u župi Drvar sa željom mladih da se na istom mjestu ponovi i iduće godine.

(SVE FOTOGRAFIJE POGLEDAJTE OVDJE)

Župa Drvar