Milijun eura za svaku epizodu Cobre 11: Do sada uništeno oko 4000 automobila

cobra 11, serija
Naime, prava na emitiranje ovog serijala otkupili su Amerikanci, Kanađani, Meksikanci, pa čak i Južnoafrikanci i Kinezi. Sveukupno, serija se emitira u više od 140 zemalja diljem svijeta.

Evo i nekoliko zanimljivosti o seriji:

- "Cobra 11″ producira se na 16-milimetarskom filmu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija zajedno s timom producenta Hermanna Joha, specijalista za prizore s kaskaderima koji se pomno pripremaju za sve akcijske scene jer one moraju biti snimljene iz prvog pokušaja. Sve akrobacije i automobilske nesreće snimaju se na najvećem filmskom setu u Europi, na kojem je sagrađena lažna, ali vrlo sigurna autocesta dugačka čak 2,3 km.

- Na setu je zaposleno stotinjak ljudi, a čak 16 kamera snima kadrove iz svih mogućih perspektiva. Osjetljive kamere štite se korištenjem crashboxa, otpornih na udarce i vatru, a gledatelji stječu dojam da se nalaze u neposrednoj blizini spektakularnih akcijskih vratolomija.

- Potrebna su čak 2-3 tjedna kako bi se snimio materijal za samo jednu, 45-minutnu epizodu, odnosno cijeli jedan dan snimanja za samo 3-5 minuta akcije na ekranu. Matematički gledano, u 15 godina potrošeno je 4500 km filmske vrpce...

- Svaka epizoda "Cobre 11" producente stoji oko milijun eura - od toga 450-550 tisuća otpadne na akcijske akrobacije, kaskadere i minimalnu računalnu simulaciju. U nastanku svake epizode sudjeluje zanimljiva znanstvena ekipa koju čine fizičar, matematičar i dvojica inženjera.

- Od početka emitiranja, tijekom 200 epizoda, uništeno je više od 3750 automobila i uhićeno više od 900 "kriminalaca". Najvredniji "gost na kotačima" bio je automobil Fulda Exelero, sportska inačica Maybacha 57, čija je vrijednost devet milijuna eura. No i drugi luksuzni automobili, kao što su Lamborghini Gallardo, Maserati GT, Porsche Carrera ili Audi R8 redovito se koriste u "Cobri 11″.

Bez obzira na to jesu li to quadovi, motori, jet-ski ili čamci, kamioni ili helikopteri, nalaze li se oni na vodi, zemlji ili u zraku - ne postoje mjesta na kojima "Cobra 11″ ne slijedi švercere automobila, ubojice ili ucjenjivače.

- Najdulji let automobilom (200 m u zrak) bio je snimljen za potrebe epizode "Djeca sunca", a najveća eksplozija, u kojoj je sudjelovalo 14 automobila i na koju je potrošeno 250 litara benzina i 25 kg pirotehnike, napravljena je za potrebe snimanja pilota prve sezone.

- Akrobacija u kojoj Chris Ritter naglavce visi iz helikoptera kako bi Semira spasio iz čamca (ni jedan glumac pritom nije zamijenjen kaskaderom) 2007. godine u Hollywoodu dobila je nagradu „Taurus World Stunt Award", a tvrtka Action Concept 2009. za akcijsku scenu iz pilot-filma za 13. sezonu primila je međunarodnog Stunt-Oscara. Semir Gerkan u toj sceni s autoceste spektakularno je oborio helikopter.

- U ožujku 1996. godine prvu pilot-epizodu odgledalo je impresivnih 10 milijuna gledatelja u Njemačkoj, a priskrbili su si još više obožavatelja najavom da će u jednoj epizodi gostovati i David Hasselhoff.

- U listopadu 2004. godine u njemačkim trgovinama izašao je prvi DVD s dva dotad nikad prikazana pilot-filma i dokumentarcem koji obožavateljima prikazuje kako se stvara serija i što se događa iza kulisa na setu. Do danas su izašle još dvije kompilacije DVD-a s novim epizodama i isječcima sa snimanja te videoigrice za Play Station i PC.

- Dok glumac Erdogan Atalay od samog početka emitiranja serije „Cobra 11" glumi Semira Gerkhana, Ben Jager (glumi ga Tom Beck) je čak šesti Semirov partner. Prije njegovog dolaska 2008.g. izmijenili su se: Frank Stolte (glumio ga je Johannes Brandrup, 1995.), André Fux (glumio ga je Mark Keller, 1996.- 1998.), Tom Kranich (u dva navrata ga je glumio René Steinke, 1999.-2001., 2004.-2006.), Jan Richter (glumio ga je Christian Oliver, 2002.-2003.) te Chris Ritter (glumio ga je Gedeon Burkhard, 2006.-2007.).

RTL