Ljude ne možeš mijenjati, već samo bolje birati svoje društvo

projatelji, ljudi, prijateljstvo, život, korizma, sreća, ljudska sreća, lijek, život, kuća, prijateljice, prijatelji, vaše tajne, veza, ljubav, ljubav, ljubav strast, žene, muškarci, kompliment, komplimentirati, katica kiš, sreća, ljubav, ljubav, zaljubljenost, znakovi, muškarac, zaljubljenost, zdravlje, sreća, privkačnost, trikovi, brak, veza, sreća, znakovi, ljubav, ljubavna veza, zaljubljenost, znakovi, žena, sreća, stvari, sretan život , savjeti
Želite li voditi ispunjujući život, njegujte odnose. Većina ljudi želi promijeniti određene mane i stavove kod partnera, prijatelja ili članova obitelji jer im ego govori da je njihov pogled na svijet ispravan.

- Ispravljanje drugih će vam se najčešće obiti o glavu jer time im poručujete da ste ‘prosvjetljeniji', pametniji i da znate što je najbolje, pa će druga osoba to shvatiti kao da nije dovoljno dobra i počet će vam to zamjerati - kaže psiholog Paul Coleman.

No vrlo često lekciju o (ne)mijenjanju drugih prekasno nauče. Zato biste rješenje problema trebali potražiti u sebi. Ako vaš partner ne voli velika okupljanja, sljedeći put na zabavu otiđite sami umjesto da ga "vučete" sa sobom. Kaže li vam sin da ne želi na fakultet, umjesto da ga "bombardirate" popisom mogućih studija, pokažite mu da podupirete njegov odabir. - Morate si priznati da se s partnerom, sinom, sestrom ili prijateljem često nećete slagati u nekim stvarima. Prihvatite to bezuvjetno kao trajne razlike i naučite živjeti s njima - kaže Coleman. Kad je riječ o odnosu roditelja i djece, stručnjaci se slažu da nije dobro stalno bdjeti nad djecom te im priskakati u pomoć za svaku sitnicu.

- Roditelje često nepovjerenje u institucije tjera da pretjeruju, no također im nedostaje i povjerenja u djecu da će se sama naučiti nositi s problemima odrastanja. Potreba da interveniraju postaje još jača ako kroz djecu pokušavaju ostvariti svoje snove - kaže dječji psiholog David Elkind. Redovito priskakanje djeci u pomoć može im dugoročno štetiti, pokazala su istraživanja Sveučilišta California. Djeca na koju su roditelji prerevno pazili mogu biti sklonija depresiji te često ne znaju kako ostvariti svoje ciljeve u životu, osobito ona koja su od roditelja dobivala sve što su htjela pa misle da imaju pravo na sve, no često poslije ne znaju kako to ostvariti.

- Zato je najbolje pustiti djecu da se povremeno razočaraju i sama riješe problem, no recite im da znate kako se osjećaju te da ste im tu kao potpora.

Što se tiče ljubavnih veza, sretnu i zdravu vezu ostvarit ćete ako izaberete nekoga poput sebe, osobu koja dijeli vaše stavove i navike. Zajedničke vrijednosti, karakterne osobine, vjera i približno iste godine vrlo su važni ako želite kvalitetan odnos s partnerom. No u svemu mora biti mjere. Nije dobro ni kada su osobe pretjerano slične jer je veza tada predvidiva. Tražite partnera čije se strasti razlikuju od vaših, no da se slažete u bitnim stvarima poput braka, odgoja djece...

24sata.hr