Završeni šesti Didakovi dani posvećeni tom velikom svećeniku, humanistu i vizionaru

fra Didak Buntić, fra Didak Buntić, didakovi dani, didakovi dani, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Gradnići, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Široki Brijeg, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, didakovi dani, paoča, Ivan Vrljić, fra Didak Buntić
„Vjenčanjima i brak u tursko doba u matičnim  knjigama župe Brotno“, otvorenjem izložbe slika nastalih na ovogodišnjoj međunarodnoj Koloniji „Didak“ te svetom misom zahvalnicom u crkvi sv. Blaža u Gradićima, kasno sinoć završeni su tradicionalni šesti po redu Didakovi dani koji su i ove godine izvrsno osmišljeni i besprijekorno dobro organizirani.

Okrugli stol o glazbenim školama u BiH

Izuzetno svečano bilo je i u subotu pretposljednjeg dana te duhovno-kulturne i znanstvene manifestacije, kada je u Gradnićima bilo mnogo značajnih događanja. U obnovljenoj staroj gradnićkoj crkvi održan je okrugli stol o problemima i mogućnostima glazbenih škola u BiH, na kojem su s ravnateljima, profesorima i nastavnicima glazbenih škola iz Sarajeva, Širokog Brijega, Mostara, Čapljine, Ljubuškog, Ilidže, Čitluka i dr. mjesta, razgovarali i svoja im iskustva prenosili prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i prof. Dževad Šabanagić, predsjednik Udruženja glazbenih pedagoga F BiH i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Bosanskohercegovački glazbeni pedagozi kao najveće probleme isticali su nedostatak odgovarajućeg stručnog nastavnog kadra, školskog prostora, sredstava za nabavu i održavanje glazbala itd. Sudionici okruglog stola izrazili potrebu se da to povezivanje hrvatskih i bh glazbenih pedagoga nastavi i ubuduće.

Detalji s okruglog stola o problemima glazbenih škola

- Počašćen sam pozivom za sudjeluje na ovom okruglom stolu na kojem sam čuo mišljenja svojih kolega te upoznao prof. Josippa Vrbaneca koji nam je dao niz pozitivnih ideja. On će 16. siječnja iduće godine na seminaru u Dubrovniku održati okrugli stol za ravnatelje i nastavnike svih glazbenih škola s područja F BiH. Tada ćemo utvrditi naše glavne probleme i uputiti ih mjerodavnim općinskim, županijskim i federalnim vlastima sa zahtjevom za njihovo rješavanje i poboljšanje stanja u glazbenom obrazovanju u nas. Radujem se i večerašnjem koncertu na kojem će nastupiti Gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca i pratiti naše soliste. Moram reći da sam oduševljen ovim prekrasnim zdanjem u Gradnićima, svekolikom ozračjem na Didakovim danima te izuzetno srdačnim i dobronamjernim ljudima koji su nas tako lijepo dočekali – rekao je prof Šabanagić.

brotnjo.info