ZAGREB Predstavljena knjiga prof. dr. Franje Topića "Bosna i Hercegovina naša domovina"

mons. Franjo Topić, knjiga, predstavljanje knjige
Katarina Varenica

Knjiga "Bosna i Hercegovina naša domovina" autora mons. prof. dr. Franje Topića predstavljena je u utorak, 15. ožujka u dvorani HKD-a Napredak, Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu. O knjizi su, uz autora, govorili prof. dr. Slavko Slišković, prof. dr. Pavo Barišić i dr. sc. Aziz ef. Hasanović.

Knjiga “Bosna i Hercegovina naša domovina” sastoji se od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini. Autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH i posebno u Sarajevu. U brojnim člancima autor donosi i biografske sadržaje i putovanja koja je imao kao predsjednik HKD-a Napredak. U njima navodi pojedinosti o sastancima i razgovorima s čelnim ljudima iz BiH, Hrvatske i svjetskog “mainstream-a”. Knjiga također donosi pojedine događaje iz crkvene problematike; osvrće se na smrt sv. pape Ivana Pavla II. kao i na izbor pape Benedikta XVI. i pape Franje za poglavara Katoličke Crkve. Autor pronalazi papu Ivana Pavla II. kao neiscrpan izvor teme o zagovaranju mira u Bosni i Hercegovini, spominjući 263 intervencije pape i Vatikana u pokušaju prekidanja sukoba u BiH. Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu, Katoličkom tjedniku, kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima. Prof. Topić istaknuo je da mu je želja bila da se na jednom mjestu vidi kako je razmišljao o brojnim važnim temama.

“O svim bitnim stvarima u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj od 90-ih na ovamo mislim podjednako. Teme o kojima sam pisao i razmišljao su Hrvati u BiH, katolici, Crkva, opstanak Hrvata, ekumenizam, dijalog, vjerski rat i bezbrojne druge teme. Mislim da je važno da ljudi na jednom mjestu mogu vidjeti moje stavove. U Bosni i Hercegovini mnoge stvari su komplicirane. Mala je to zemlja koja ima dovoljno problema za jednu veliku zemlju. Ona je važna i komplicirana. Da nije komplicirana, već bi bila riješena, a da nije važna, ne bi se nitko bavio njome.”

Profesor Topić u svojim kolumnama pozornost stavlja na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom od bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Pri tome često ističe da Hrvati ne žive loše u Bosni i Hercegovini, iako se mnogi s njim ne bi složili.

“Ja govorim o činjenicama, a oni imaju mišljenje (mnogi). Hrvati imaju 96 osnovnih škola, 48 srednjih škola, dva sveučilišta, dva dnevna lista itd. Tu je i zemljište i imovina, štednja… Hrvati BiH imaju više imovine, institucija, organizacija, nego svi Hrvati Europe zajedno, naravno, ne računajući Hrvatsku.”

Autor knjige Bosna i Hercegovina naša domovina naglašava da Bosna i Hercegovina ima poslanje za ekumenizam i dijalog i ako ne uspije dijalog u BiH onda neće nigdje uspjeti. Aziz ef. Hasanović naglašava da profesor Topić nudi kvalitetne principe za iskren i otvoren dijalog.

“Optimizam koji on pokazuje i smjernice koje on nudi su zaista za svaku pohvalu i bio bih sretan kada bi politički establišment Bosne i Hercegovine primijenio principe koje zagovara akademik Franjo Topić u svojoj knjizi”, rekao je Aziz ef. Hasanović.

Provincijal Slišković rekao je da je iznimno važno danas kada je mir u svijetu narušen progovoriti o uvjetima u BiH.

“Mir u BiH ovisi uvelike o različitim narodima koji u njoj žive i njihovim zadovoljstvom Bosnom i Hercegovinom kao svojom domovinom. Ako se budu i Bošnjaci i Srbi i Hrvati u BiH osjećali da je to njihova domovina i imali sva potrebna prava, onda zasigurno neće biti ugrožen ni mir”, istaknuo je Slišković.

Profesor Barišić istaknuo je da je u tekstovima Franje Topića neskrivena ljubav prema Bosni i Hercegovini i to u formuli jedinstva u različitostima.

Knjiga na 240 stranica teksta obrađuje i donosi određene velike ideje, pokreće aktualne teme iz prošlosti koje se i nakon desetak godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove između islama i kršćanstva, ruši barijere među nepromjenjivim nacionalnim težnjama te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih bosanskohercegovačkih građana. Knjigu Bosna i Hercegovina naša domovina objavilo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak. (Ika)