Viva film festival stiže u Ljubuški i Mostar

Viva film festival 2021

Sedmi Viva Film Festival bit će održan od 22. do 26. rujna ove godine u 18 bh. gradova. Od 15. veljače do 30. travnja ove godine, koliko je trajao natječaj za prijavu filmova, pristiglo je 1.775 filmova iz 131 države svijeta.

Konkurencija je bila jaka u sve tri kategorije festivala, a to su ekologija, turizam i religija, priopćeno je iz Viva Film Festivala. Selektorska komisija je nakon tri mjeseca pregleda i ocjenjivanja pristiglih filmova odabrala 31 najkvalitetniji film iz 28 zemalja.

"Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, no nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih igranih i dokumentarnih filmova ovim odabirom. Zahvaljujemo se svim autorima koji su se odazvali na natječaj i želimo im mnogo sreće u nastavku rada. Također, želimo puno sreće našim finalistima na putu do Grand Prixa Viva Film Festivala 2021.", rekao je umjetnički direktor festivala Ratko Orozović.

Kao i prethodnih godina, kategorije predstojećeg Festivala su: ekologija (filmovi koji svojom tematikom promoviraju prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju poticanja razvoja ekološke svijesti); turizam (filmovi koji svojom tematikom promoviraju turističke potencijale država iz kojih dolaze); religija (filmovi koji svojom tematikom promoviraju specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije), te omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma).

U kojoj formi će biti održan festival zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u BiH vezanih za covid-19. Organizatori Festivala u priopćenju za javnost podsjećaju da je natječaj za filmove bh. omladine otvoren do 15. kolovoza.

Gradovi u kojima će se održati ovogodišnji festival su Mostar, Ljubuški, Vitez, Bihać, Prijedor, Goražde, Orašje, Visoko, Kladanj, Prnjavor, Bosanski Petrovac, Sarajevo, Kakanj, Lukavac, Bijeljina, Višegrad i Vareš.