Večeras otvaranje trečih dana filma Mostar 2009

"Vlada veliko zanimanje za projekcije filmova. Lijepo je vidjeti gužvu oko neke kulturne manifestacije, koje su u Mostaru rijetkost. Ovo je put i borba za kulturu Mostara, da nas malo približimo ostalim normalnim gradovima", kazao je na konferenciji za novinare direktor Dana filma Slaven Knezović.

Projekcije filmova i ove godine održavat će se u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, a Knezović je izrazio nadu da će se već sljedeće godine ili najkasnije 2011., Dani filma preseliti u multipleks kino dvoranu koja bi se trebala graditi u kompleksu "stare bolnice".

Večeras, na samom otvaranju festivala, nagrade za životno djelo, statuu Stablo ljubavi, kipara Ljupka Antunović, bit će uručene glumcima Ivici Vidoviću i Miri Banjac, a nakon toga bit će prikazan film Antonija Nuića "Kenjac".

U 22 sata na programu je srbijanski film "Porno banda", redatelja Mladena Đorđevića, a na projekcije se očekuje i glumačka ekipa.

U utorak u 19.30 sati na programu je film Nikše Sviličića "Virujem u Anđele", a u 22 sata film Miroslava Momčilovića "Čekaj me, ja neću doći".

U srijedu u 19 sati na redu su "Obični ljudi", redatelja Vladimira Perišića, a u 22 sata omnibus "Zagrebačke priče".

Zadnjeg dana festivala, u četvrtak, u 19 sati, na programu je film Srđana Dragojevića, "Sveti Georgije ubiva aždahu", a Dane filma u 22 sata zatvorit će ovogodišnji pobjednik Festivala igranog filma u Puli "Metastaze", Branka Schmidta.

Od utorka do četvrtka u terminu od 17 sati u okviru retro programa bit će prikazani filmovi Ivice Vidovića i Mire Banjac: Balkanski špijun, Varljivo leto i Kad mrtvi zapjevaju.

Također, od utorka do četvrtka u dnevnim terminima održavat će se projekcije filmova iz glavnog programa za učenike osnovnih i srednjih škola.

(Fena)