Vatikan spreman primiti razočarane anglikance

Kardinal Levada najavio je da će uskoro biti objavljen "Apostolski ustav" koji potpisuje papa Benedikt XVI., kojim će se odgovoriti na "brojne zahtjeve vjerskih skupina i anglikanskih vjernika s raznih strana svijeta koji se žele" vratiti pod okrilje Svete Stolice.

Vatikan će stvoriti novu kanonsku strukturu koja će anglikancima omogućiti da se pridruže Katoličkoj crkvi, a da istodobno zadrže svoj anglikanski identitet i mnoge od liturgijskih tradicija.

Nova struktura, nazvana Osobni ordinarijat, predstavljat će zajednicu vjernika u okviru Katoličke ckrve predvođenu bivšim anglikanskim prelatima koji će se brinuti za duhovno vođ

Anglikanci, koji se žele vratiti pod okrilje Katoličke crkve gotovo 500 godina nakon raskola, većinom su tradicionalisti koji se dulji niz godina protive razvoju svoje Crkve koja je počela zaređivati žene i blagoslivljati homoseksualne brakove, navodi vjerska informativna agencija I.media. Levada nije naveo koliki je broj takvih zahtjeva primio Vatikan. Anglikanska zajednica u svijetu broji 77 milijuna pripadnika.

hina