UMJETNIČKI SAN Djela bh. slikarice do 27. lipnja krasit će Stradun, njen "Miris tišine" okuplja turiste cijelog svijeta

slikarica Mirsada Baljić

Bosanskohercgovačka umjetnica Mirsada Baljić do 24. lipnja predstavljat će izložbu pod nazivom „Miris tišine“, a sve to u atriju palače Sponza, u kojoj je, inače, sjedište dubrovačkog Državnog arhiva i u kojoj se čuva i Povelja Kulina bana. Izložba se sastoji od ukupno 38 djela akvarela i akrilika na platnu koji su nastali tijekom posljednje četiri godine.

slikarica Mirsada Baljić

Prevladavaju njezini prepoznatljivi floralni motivi, a dio sliks već je izlagan, prvenstveno u Sarajevu, dok su dio ostalih u studenom prošle godine imali priliku vidjeti ljubitelji likovne umjetnosti u Augusti (SAD).

„Riječ je o ciklusu akrilika nastalih upravo tijekom boravka na istočnom dijelu SAD-a, nedaleko obale Atlantika i uočljivo je kako, za razliku od slika nastalih u domicilnom podneblju, na kojima dominiraju bordo i boja bogenvilija, crvena boja makova i žuta boja mimoza, za slike nastale u američkoj saveznoj državi Georgija, dominiraju ljubičasti i roze tonovi. No, poveznica za kolorit u oba podneblja jest svjetlost“, riječi su koje otkrivaju više o izložbi.

slikarica Mirsada Baljić

Upravo taj sjaj i paleta boja protkana prozračnom svjetlošću koja i svih slika isijava odu životne radosti fascnira posjetitelje ove izložbe i otkriva tajnu kako umjetnica tako često dobiva termin za izložbe upravo u prestižnom prostoru Sponze.

slikarica Mirsada Baljić

Recimo i to kako je iza slikarice više od 150 kolektivnih izložbi. No, ovoljetna izložba u atriju renesansne palače je već 59. samostalna izložba ove umjetnice, ali i njezina deveta izložba u istom prostoru Sponze u kojoj je prvi put izlagala već daleke 1987.godine.

slikarica Mirsada Baljić

„Izložba je obol minulom vremenu koje nas je opredijelilo i trajno, za sva vremena obilježilo, ostavivši u nama neizbrisivi pečat. Prostor Dubrovnika duboko osjećam i proživljavam, ovdje mi je data prva velika šansa, onaj pravi poticaj da izlažem, da se umjetnički pokažem i dokažem“, kazala je Mirsada Baljić.

slikarica Mirsada Baljić

Za one koji manje poznaju umjetničku scenu Dubrovnika, valja podsjetiti kako se Sponza nalazi na samom Stradunu i da upravo tu izlagati mnogim umjetnicima predstavlja nedosanjani san. Sve Mirsadine dosadašnje izložbe nosile poruku prošlog vremena: Mirisi sjećanja, Snoviđenja...

slikarica Mirsada Baljić

Izložbu pohode brojni posjetitelji, a reprezentativna gotičko-renesansna palača, bivša Divona bila je srednjovjekovna Carinarnica, riznica i kovnica novca drevne Dubrovačke Republike, ali i kulturno središte Republike koja je u njoj osnovala prvu književnu instituciju drevne Raguse, gdje su najobrazovaniji znanstvenici, umjetnici i intelektualci onog doba žučno raspravljali o znanosti, književnosti, likovnoj i umjetnosti uopće.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.