UGODNA ATMOSFERA U HNK MOSTAR Od spremačice do ravnatelja, svima je uistinu stalo do nove predstave

Vesna režić Mirjana Zagorac HNK Mostar
HNK Mostar

Pripreme za novu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru pod nazivom “Isus, sin Čovječji” teku odlično, uz malo usporeniji ritam zbog povremenih potreba za izolacijama i samoizolacijama. Otkrila je to zagrebačka scenografkinja Vesna Režić koja već peti put surađuje s HNK Mostar, dodavši kako je svakom suradnjom sve više i više oduševljena i zadovoljna.

“Do sada smo zajedno stvorili ‘Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja’, ‘Logorilijadu’, ‘Kraljevo’ i dokumentarno-glazbeni pastoral ‘Didak – svjetlost iz Hercegovine’. Tako ugodna radna atmosfera uz visoku razinu stručnosti i potpunu posvećenost poslu, uistinu se rijetko viđa”, navela je Režić.

‘LAKO JE SURAĐIVATI S LJUDIMA KOJI VOLE TO ŠTO RADE’

Ova scenografkinja naglašava kako je u HNK Mostar svima, od spremačice do ravnatelja, uistinu stalo do predstave i daju sve od sebe kako bi proces stvaranja bio što protočniji i ugodniji.

“Lako je surađivati s ljudima koji vole to što rade i mjesto gdje rade, tada se neke stvari, koje bi drugdje bile problem, čudotvorno rješavaju same od sebe. Između ostalih prednosti rada u HNK Mostar, istaknula bih i dobro opremljenu kuhinju u tzv. tehničkoj sobi, gdje, uz ugodna druženja prožeta razgovorima o predstavi u nastajanju, možemo uživati i u kulinarskim majstorijama višestruko talentiranih članova radnog kolektiva”, dodaje.

Režić poručuje kako je sigurna da će u novoj predstavi “Isus, sin Čovječji” ponovno stvoriti jedno toplo djelo, uz jedini problem vezan za korona krizu koja usporava proces njegovog nastanka.

“Korona kriza nam je svima malo poremetila planove. Neke predstave su otkazane, neke odgođene, neke premijere su nakon odgoda ipak ugledale svjetla reflektora, a neke neće nikada. Neizvjesnost vlada. Prilagođavamo se u hodu, usporavamo u ovim brzim vremenima, što možda vuče i nešto dobro za sobom”, istaknula je.

RAD U HNK MOSTAR – ‘LIJEPO ISKUTSVO BEZ IMALO STRESA’

Osim scenografkinje, iz Zagreba je povodom pripreme nove predstave stigla i kostimografkinja Mirjana Zagorec, koja je također već dobro poznato lice u HNK Mostar. Zagorec također često surađuje s mostarskim kazalištem, a njezini kostimi mogu se vidjeti u predstavama “Hamlet u selu Mrduša Donja”, “Logorilijada”, “Kraljevo”, a uskoro i u novoj predstavi “Isus, sin Čovječji”.

“Sve predstave koje sam radila napravljene su sa ljudima koji su vrlo profesionalni u svome poslu i svaka suradnja s timom mostarskog HNK bila mi je pravi užitak. Rad u Mostaru za mene je jedno lijepo iskustvo lišeno stresa koji me uglavnom prati u mojoj tridesetogodišnjoj karijeri slobodnog umjetnika. Ovdje se u ležernoj atmosferi i sa ugodnim suradnicima jednostavno osjećam sretno”, izjavila je Zagorec.

NEIZVJESNA VREMENA ZA SLOBODNE UMJETNIKE

Budući kako je Mirjana Zagorec slobodni umjetnik, posebno ju je pogodila epidemiološka situacija jer nema stalne prihode i u situaciji je, otkriva, da živi od danas do sutra.

“Zahvalna sam što trenutno imam priliku raditi u Mostaru. Rad na predstavi ‘Isus, sin Čovječji’ me u ovim neizvjesnim vremenima neizmjerno veseli i ispunjava. Tomu doprinosi prijateljska atmosfera u HNK Mostar, a svakako i ugođaj samoga grada u koji sam se zaljubila i stvorila jednu neraskidivu vezu”, opisuje ova kostimografkinja.

Podsjetimo, dramatizacijom veličanstvene poezije u prozi Halila Džubrana, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru priprema novi, zanimljiv kazališni komad pod nazivom “Isus, sin Čovječji”. Redatelj predstave je Robert Pehar, a glumit će cijeli ansambl ovog kazališta uz nekoliko gostiju. Premijera predstave planirana je u utorak, 11. svibnja.