VIDEO  U Zadru predstavljena knjiga dr. sc. Drage Martinovića

Drago Martinović predstavljanje knjige u Zadru
Privatni album

Nakon Širokog Brijega, Rijeke, Zagreba i Dubrovnika u organizaciji Dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću u Gradskoj knjižnici u Zadru je 6. ožujka predstavljena knjiga „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ autora dr. sc. Drage Martinovića.

Knjigu „Odnosi s javnošću u jedinicama lokalne samouprave“ su predstavili: Jerko Trogrlić, komunikacijski stručnjak, prof. dr. sc. Dijana Gupta, sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta u Mostaru, Ivica Nevešćanin, voditelj dopisništva Slobodne Dalmacije u Zadru i doc. dr. sc. Drago Martinović, autor knjige, a program predstavljanja knjige je moderirala i vodila Vlatka Vučić Marasović, predsjednica Dalmatinske podružnice HUOJ-a i voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Ureda župana Zadarske županije. Program predstavljanja knjige s dva glazbena broja upotpunio je Marinko Mikulić glazbenik, urednik i voditelj na Radio postaji Široki Brijeg.

Na početku programa predstavljanja knjige autor doc. dr. sc. Drago Martinović se zahvalio Vlatki Vučić Marasović predsjednici Dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) na organizaciji predstavljanja knjige, kao i svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli na predstavljanje knjige.

Drago Martinović predstavljanje knjige u Zadru

Autor knjige Martinović govorio je o dijelu knjige koji se odnosi na provedeno istraživanje u gradovima sjedištima županija u Republici Hrvatskog i između ostalog istaknuo: “Na temelju provedene analize službenih mrežnih stranica 20 gradova sjedišta županija u Republike Hrvatske može se zaključiti da mrežne stranice gradova putem kategorija interaktivnosti, razvijanjem vlastitih mrežnih aplikacija i uporabom ostalih alata online medija, te zahvaljujući ZOUP-u i dužnosti objave na mrežnim stranicama i načelu pristupa i zaštite osobnih podataka i drugim zakonskim i podzakonskim propisima, imaju veliki utjecaj na transparentnost i pristupačnost što je preduvjet otvorenosti tijela lokalne uprave.“

Prof dr. sc. Dijana Gupta osvrnula se na važnost dobre interne komunikacije u svakoj instituciji koja je preduvjet za dobru eksternu komunikaciju.

“Komuniciranje organizacije s njezinom unutarnjom i vanjskom javnošću radi postizanja međusobnog razumijevanja, izgradnje društvene odgovornosti i ostvarivanja zajedničkih interesa  trebao bi biti ključ uspjeha”, istaknula je prof. Gupta.

Sadržaj se učitava...

Na predstvljanju knjige velika pozornost posvećena je dijelu koji se odnosi na krizno komuniciranje o čemu su govorili komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić i novinar Ivica Nevešćanin. Naglašena je važnost brze reakcije čelnih ljudi organizacije kada se dogodi kriza, dostupnost u svakom trenutku i plasiranje provjerenih i u tom trenutku za javnost najvažnijih informacija. Na taj se način najbolje mogu spriječiti dezinformacije koje se najbrže šire putem društvenih mreža, čulo se na predstavljanju knjige. 

“Krizna komunikacija je dio odnosa s javnošću, a važnost djelovanja službenika za odnose s javnošću najviše dolazi do izražaja u kriznoj situaciji. Dugačak je popis kriznih situacija koje mogu pogoditi jedinicu lokalne samouprave, ali je za sve zajedničko da su iznenadne i dolaze onda kada se najmanje nadamo”, rečeno je između ostalog na predstavljanju knjige.

Posao u odnosima s javnošću je dinamičan, zahtjeva mnogo znanja i neprestano učenje te sposobnost učinkovitog komuniciranja s ljudima najrazličitijeg profila. Stručnjak za odnose s javnošću je menadžer, organizator, producent , direktor, pisac, aranžer i stručnjak za sve oblike komunikacije , odnosno glavni komunikacijski savjetnik u upravi ili dio uprave čulo se uz ostalo na predstavljanju knjige Odnosi s javnošću u lokalnoj samoupravi na čijem je predstavljanju nazočio i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.