U Sarajevu predstavljen i najavljen festival koji će se održati u Stocu

Slovo Gorčina konferencija za medije

U bašti Muzeja književnosti i kazališne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je konferencija za medije kojom je najavljen sadržaj trodnevnog Festivala kulture 'Slovo Gorčina', manifestacije sa jednom od najdužih tradicija u Bosni i Hercegovini.

Uprkos brojnim izazovima u pogledu organizacije ovogodišnjeg festivala, Organizacijski odbor festivala uspio je pripremiti kvalitetan program kojim će dostojno obilježiti velikih i značajnih 50 godina postojanja ove manifestacije.

"Pedeseta godišnjica 'Slova' iznimno je važan datum za Maka Dizdara i njegov poetski program buđenja srednjovjekovnih glasova zakopanih ispod stećaka Radimlje; za grad Stolac kao nekada istinski urbanu sredinu koja je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća doživjela svojevrsno zlatno doba, a potom i kataklizmu devedesetih i tešku poslijeratnu realnost; ali i za bosansku ili bosanskohercegovačku kulturu uopće, koja je u motivu podignute ruke sa stećka na Radimlji našla jedan od svojih najpotentnijih simbola", kazao je predsjednik Upravnog odbora U.G. 'Slovo Gorčina' Gorčin Dizdar.

Otvorenje festivala planirano je za petak, 30. srpnja u 20 sati na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za 'Slovo Gorčina' – nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela. U okviru ceremonije otvorenja bit će održana i svečana akademija, te proglašenje dobitnika nagrade 'Mak Dizdar' za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Tim povodom predsjedavajući žirija za dodjelu nagrade 'Mak Dizdar' u 2021. godini Semezdin Mehmedinović, ističe kako je ovo festival koji se pokazuje kao jedan od najdragocjenijih festivala u regiji.

"Kad kažem regiji onda mislim na prostoru tog nekog zajedničkog jezika na prostoru bivše države, zbog toga jer jedan od programa festivala je izbor najbolje prve neobjavljene pjesničke knjige. Na taj natječaj rukopisi stižu iz cijele regije. Ove godine pristigao je 51 rukopis, i oni su zapravo jedan od najstarijih i najljepših snimaka toga šta je književnost koja se ovdje piše. Mislim da je to ona vrsta dragocjenosti koju bi po svaku cijenu trebalo održati", objašnjava on.

U ovogodišnjem programu naći će se i poetsko-plesni performans 'E da ednom prestanu gorčine...', zasnovan na Makovim stihovima u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić, koja je za medije kazala kako joj je velika čast i zadovoljstvo dobiti povjerenje za suradnju na ovom velikom jubileju.

Vesna Pirija, članica Upravnog odbora, napomenula je kako ove godine festival ima posebnog gosta – Alexa Elenu, fotografa i glazbenika, koji je široj bh. javnosti poznat po tome što je bio u sastavu fantastičnog benda Bruce Dickinsona koji je u opkoljenom Sarajevu održao legendarni koncert u Bosanskom kulturnom centru.

Pored filma 'Scream for me Sarajevo', na festivalu će se prikazati još dva filma: dokumentarni film 'Indexi', autorskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabića u produkciji BHRT-a i dokumentarni film 'Neka bude što šarenije', režisera Ade Hasanovića.

Također, u sklopu festivala predstavljaju se i tri Buybookova autora: Adnan Žetica, Elvedin Nezirović i Adnan Repeša, kojima je zajednički imenitelj Hercegovina, a razgovor sa njima vodit će Semezdin Mehmedinović, koji je izvršio odabir ovog programa. 

U saradnji s Buybookom promovira se i zbirka prošlogodišnje dobitnice nagrade 'Mak Dizdar', mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić. Pored toga najavljen je i nastup beogradskog elektro-akustičnog glazbenika Kira i video umjetnika Boba Blagočestivog, izložbe grafika Dževada Hoze, nastupi austrijskog benda 'Orient Okzident Express', te Nermina Alukića Čerkeza. 

Povodom obilježavanja pedesete godišnjice festivala bit će upriličena promocija specijalnog izdanja biltena/monografije 'Slovo Gorčina', čiji je glavni urednik prof. dr. Alija Pirić. Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 30. srpnja do 1. kolovoza i uživaju u bogatom programu ovog jubileja pod stolačkim svodom.