FOTO  U Konjicu započela još jedna značajna manifestacija

Promocija časopisa Život
Vehid Šišić

U srijedu navečer (7.10.) je u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja u Konjicu, Narodni univerzitet Konjic u suradnji sa partnerom 'Yunus Emre' Institutom iz Mostara priredio promociju časopisa 'Život', kojom je službeno otvorena manifestacija 'Dani knjige, Konjic 2020'. O pomenutom časopisu za kulturu i književnost govorili su: urednik časopisa prof.dr. Almir Bašović, prof. dr. Dijana Hadžizukić i profesorica i pjesnikinja Aldina Medija. 

U svojstvu moderatora i organizatora govorio je direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović, koji je u svom izlaganju upoznao prisutne sa repertoarom ovogodišnjih 'Dana knjige, Konjic 2020', na kojem će ljubitelji literature imati priliku da prisustvuju različitim tematskim sadržajima i promocijama, žanrovski raznovrsnih izdanja, sve do 11. studenog ove godine. 

Mušinović je pozvao mlade čitatelje da iskoriste priliku gratis učlanjenja u Gradsku biblioteku, Narodnog univerziteta Konjic, tijekom mjeseca knjige – listopada. Najavljen je i sljedeći susret sa čitateljskom publikom. Naime u ponedjeljak, 12. listopada od 20 sati, u Kino dvorani, Narodnog univerziteta, bit će upriličeno predstavljanje knjige 'Breza-94: bužimska bosanska bitka', djela koje govori o Izetu Naniću i Viteškoj 505. Bužimskoj brigadi, ARBiH.

Vanredno je važno vraćati se vrijednostima kao što je časopis 'Život'. Riječ je o bosansko-hercegovačkom časopisu za književnost i kulturu, u izdanju Društva pisaca Bosne i Hercegovine. Časopis je osnovan 1952. godine u Sarajevu, a obnovljen je 2007. godine. Od osnivanja urednici časopisa između ostalih bili su Meša Selimović, Hamid Dizdar, Mak Dizdar, Ranko Sladojević, Nedžad Ibrišimović, Alija Isaković, Stevan Tontić, Miljenko Jergović, Irfan Horozović, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Almir Zalihić, Ibrahim Kajan. Sadašnji urednik je Almir Bašović.

"Novi četverobroj časopisa 'Život' vrlo je obiman. Na naslovnici se nalazi naša ugledna književnica Jasmina Musabegović, a broj otvara tekst Muhameda Dželilovića o njenim djelima. 

'Život' zatim donosi i pregled knjiga koje su obilježile književnu produkciju u desetak jezika i kultura širom svijeta. Uz praćenje domaće književnosti te veliki broj prikaza, u stalnim i povremenim rubrikama donose se prevodi sa nekoliko jezika. Broj zatvaraju tekstovi iz rubrike In memoriam o akademiku Muhamedu Filipoviću i Nedžadu Fejziću", rekao je Bašović.

"Broj sadrži odlične sažetke aktualnih događanja u književnosti drugih; od Irana i Italije, preko Francuske, Rusije, Njemačke, do Makedonije, Poljske, Austrije, Srbije. U dijelu časopisa posvećenom bh. prozi, želim istaknuti prozna ostvarenja Ljubice Ostojić i Nikole Popovića", kazala je između ostaloga Hadžizukić.

"Profesor Bašović, kroz svoj prikupljački i urednički angažman, i ovim izdanjem časopisa 'Život' drži na okupu zagovorače kontinuirane dijaloške forme, koja bi barem trebala biti neodvojivi element humanog", dodala je Medija.