VIDEO  U 56. GODINI Preminuo redatelj poznatog filma s ovih prostora

Srđan Koljević
Kurir

Scenarist, redatelj i profesor Srđan Koljević preminuo je noćas u 56. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Srđan Koljević, filmski scenarist, redatelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu bio je jedan od najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regiji i višestruki dobitnik priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Rođen je 31. prosinca 1966. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, gdje je počeo predavati 1999. godine.

Sadržaj se učitava...

Bio je scenarist, koscenarist i suradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Sam je potpisao dva filma po vlastitim scenarijima – 'Sivi kamion crvene boje' i 'Žena sa slomljenim nosem'. Film 'Sivi kamion crvene boje' iz 2004. dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala i 13 priznanja na domaćim festivalima.

Bio je koscenarist filma 'Klopka' Srdana Golubovića 2007, prvog srbijanskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oscar, i prvog srbijanskog scenarija čija su prava za remake otkupljena u Hollywoodu.

Radio je i kao suradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke. Dugo je bolovao od raka crijeva, a potom i metastaza i u više navrata prikupljana su novčana sredstva za Koljevićevo liječenje.