U 54. GODINI Preminuo bosanskohercegovački glumac Davor Janjić

Davor Janjić
Pixsell

Bosanskohercegovački glumac Davor Janjić preminuo je sinoć u 54. godini u Beogradu. Ovu informaciju potvrdili su njegovi prijatelji. Davor Janjić rođen je 18. studenog 1969. godine u Tuzli.

Bio je bosanskohercegovački filmski i televizijski glumac, najpoznatiji po ulogama u nekim od zapaženih filmova na kraju jugoslavenske kinematografije među kojima se ističe lik Martina Kujundžića u filmu 'Život sa stricem'. Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. je živio i radio u Sloveniji, navodi Klix.

Poznat je i po legendarnoj ulozi u filmu 'Ovo malo duše' Ademira Kenovića, gdje je utjelovio lik Nihada. Studirao je filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljea 212 u Beogradu.

"Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže", rečenica je koja se urezala u pamćenje starijih generacija, dok su je kasnije naučile i one mlađe, bez obzira jesu li pogledale film koji je obilježio mnoga djetinjstva.

Na tužnu vijest o gubitku legenarnog glumca, oglasio se i sam Kenović koji je istakao koliko je šokiran jer Davora više nema.

"Ovo je nemjerljiv gubitak, izgubili smo jednog od najtalentiranijih glumaca. Veoma sam tužan, izrazio bih svoje duboko žaljenje i sućut", otkrio je redatelj.

Još neka od ostvarenja po kojima ga pamti publika s naših prostora su 'Gorila se kupa u podne', 'Blues za Saru', 'Kuduz', 'Duhovi Sarajeva' i brojni drugi.

Brojni glumci se na društvenim mrežama opraštaju od prerano preminulog Davora Janjića, među njima i Enis Bešlagić, s kojim je surađivao na filmu 'Duhovi Sarajeva'.

"Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva i obilježio zauvijek našu mladost svojim ulogama, kao i našim druženjem u ovim vremenima koja svaki dan odnose takve dobre duhove iz naših života. Hvala za uspomene i sve ono što nas spaja u dobru. Davor Janjić je onaj zbog kojeg su se mnoge generacije mladih ljudi odlučile baviti glumom, a početak je i film 'Ovo malo duše" kojem je on utkao svoju duh. Zato putuj dobra dušo, dobri brate moj….", naveo je.