TUZLA Svjetski poznati dizajner s izložbom dolazi u BiH

Mirko Ilić - tolerancija

Izložba plakata 'Tolerancija', autora projekta 'The tolerance project' i svjetski poznatog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića će biti postavljena u Tuzli, u periodu od 23.10.-27.11.2020. godine. 

Službeno otvorenje izložbe je predviđeno u petak, 23.10. u 19 sati u Kući i ateljeu 'Ismet Mujezinović', u sklopu Centra za kulturu Tuzla. Prilikom otvaranja izložbe prisutnima će se obratiti i autor izložbe, Mirko Ilić, putem video prenosa. Izložbu plakata organizira Grad Tuzla u suradnji sa J.U. Centar za kulturu Tuzla. 

Autor izložbe 'Tolerancija', Mirko Ilić, do sada je prikupio oko 150 umjetničkih plakata koje su dizajnirali umjetnici iz čitavog svijeta, a izložba je u zadnje tri godine postavljena u 29 zemalja. Plakati se izlažu u javnom prostoru, na ulicama, gradskim parkovima, u javnom prevozu, u izlozima, na zgradama i ostalim površinama koje su dostupne svim stanovnicima i prolaznicima. 

Izlazak u javni prostor i omogućavanje prolaznicima da se svakodnevno susretnu sa umjetničkim plakatima, potiče na podizanje društvene svijesti o toleranciji. Na ovaj način će prolaznici svakodnevno biti u doticaju sa umjetničkim plakatima koji pozivaju na razumijevanje, prihvatanje drugog i drugačijeg, na dijalog i toleranciju.

Izložba plakata 'Tolerancija' u Tuzli je koncipirana tako što će na više javnih objekata u gradu biti postavljeni plakati autora iz čitavog svijeta, na temu tolerancije. Dio plakata će biti postavljen na svim objektima J.U. Centar za kulturu Tuzla: Dom mladih, Međunarodna galerija portreta, Kuća i atelje 'Ismet Mujezinović', Dom književnosti, Spomen dom Husinska buna, Kuća solidarnosti Gornja Lipnica, te Društveni dom Gornja Tuzla, a drugi dio u centru grada, na različitim lokacijama.

Mirko Ilić je jedan od najboljih svjetskih dizajnera i ilustratora. Njegova dugogodišnja fascinacija plakatima rezultirala je tematskom izložbom 'Antimasonski plakati', koja je u suradnji s oskarevcem Brankom Lustigom i Festivalom tolerancije/Festivalom suvremenog židovskog filma Zagreb bila postavljena i u Tuzli (2013.),  u povodu obilježavanja 2. listopada i obilježavanja 70 godina od oslobođenja Tuzle.

Mirko Ilić je rođen u Bosni i Hercegovini. Svoju profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Hrvatskoj, gdje je, kao ilustrator i umjetnički direktor, sudjelovao u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Posebno iznimne rezultate postigao je u ilustraciji, 3D grafici i edukaciji. 1991. godine postao je umjetnički direktor 'Time' magazina (International), a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u 'New York Time'. Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna i 3-D kompjuterske grafike osnovao je 1995. godine.