SJEĆANJE NA PJESNIKA 'Živio je za Mostar i ljude Mostara'

Sjećanje na Aleksu Šantića
Hercegovina.info

Aleksa Šantić je bio bosanskohercegovački pjesnik koji je preminuo na današnji dan u Mostaru 1924. godine. Na obljetnicu njegove smrti Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) 'Prosvjeta' organizira posjetu grobu ovog pjesnika odajući time počast i sjećajući se njegovog lika i djela.

Na grob je položeno cvijeće, te su učenici Osnovne škole 'Mujaga Komadina' iz Mostara pročitala nekoliko pjesama. Generalni tajnik SPKD 'Prosvjeta' Mostar Goran Kosanić kazao je kako bi po receptu života Alekse Šantića danas svi trebali živjeti.

"Šantić je imao izuzetno dobre prijatelje, nije bio zavezan u nacionalne stege. Jednostavno, živio je za Mostar i ljude Mostara. To je neki recept života Alekse Šantića s kojim se ja slažem i kako želim živjeti, a na taj način gajim i 'Prosvjetu' i rad u tom društvu. Dok god ne počnemo tako živjeti neće biti mira i ljepote u ovoj zemlji", kazao je Kosanić.

Gotovo cijeli život proveo je u rodnom gradu. Kroz neko vrijeme postaje jedan od glavnih utemeljitelja kulturnog pokreta u Mostaru i borbe protiv austrougarske okupacije. Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Vrhuncem njegova stvaralaštva smatra se period od 1904. do 1912.

Sjećanje na Aleksu Šantića

Najveći utjecaj na njegovo stvaranje imala je narodna književnost (narodna lirska pjesma - sevdalinka, balada, romansa i narodna epska pjesma). Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje za nacionalno i socijalno ugroženim Hercegovcima.

S idejom prisjećanja na lik, život i djelo Alekse Šantića, SPKD 'Prosvjeta' je pokrenula i 'Šantićev festival djece pjesnika' koji se održavao početkom veljače, međutim pandemija koronavirusa je poremetila sve planove, pa je tako odlučeno da će se ubuduće festival organizirati na datum rođenja ovog pjesnika, a to je 27. svibnja.

Kosanić je u tom pogledu naveo kako vlada veliki interes djece iz cijele regije, te je na otvoreni natječaj pristiglo više od 1500 radova.

"Pristiglo nam je malo manje radova nego prošle godine, ali opet smo prešli brojku od 1.500 radova iz svih država regije. Bez obzira što je u Hrvatskoj bio potres, poslali su radove, Slovenija je također zatrpana problemima pa su i oni poslali radove. Najviše radova dobili smo iz Srbije, tu je i Crna Gora, Makedonija, naravno naša Bosna i Hercegovina, a posebno sam sretan što imamo veliki broj radova iz Mostara", istaknuo je Kosanić.

Godišnjicu smrti obilježila je i crkvena općina mostarska, te SPKD 'Prosvjeta' Gradski odbor Mostar zajedno sa Kulturno - umjetničkim društvom 'Gusle'.