FOTO  Sjajna atmosfera na prvoj večeri Mostar Blues & Rock Festivala

Philip Sayce

Mostarke i Mostarci, ali i veliki broj posjetitelja iz drugih zemalja, na nekoliko sati je zaboravio paklene vrućine koje ovih dana vladaju u gradu na Neretvi.

Zavjesu su podigli iskusni domaći bluzeri, grupa Blues Caravan.

Radi se o bendu sastavljenom od provjerenih svirača bluesa, koji su na svojim nastupima uspjeli snimiti dovoljno materijala za dupli album, a svoj sinoćnji nastup su izveli rutinski, završavajući sa legendarnom, i po mnogima himnom bluesa, Stormy Monday.

Nakon njih, odmah pozdravljeni aplauzom, na pozornicu izlaze Mostar Sevdah Reunion.

Bili su u pravu svjetski magazini koji su im zaljepili etiketu balkanskog pandana bluesu.

Znalački odabran repertoar, veliko sviračko iskustvo, fantastičan vokal i komunikacija sa publikom, karakteristike su njihovog nastupa.

Pored predstavljanja numera sa novog albuma Lady Sing the Balkan Blues, prisutni su uživali u izvedbama njihovih najpopularnijih radova.

Završnica prve festivalske večeri pripala je američkom gitaristi Philip Sayce-u.

Philip Sayce je gitarist, pjevač, tekstopisac, izvođač i producent koji je svojim izdanjima više puta obarao rekorde Billboard-ove top liste.

Dijelio je binu sa ZZ Top-om i Deep Purple-om, svirao u Jeff Healey Bandu,  i s pravom ga smatraju jednim od najboljih gitarista svijeta.

Tako je i izgledao i zvučao njegov nastup – svjetski.

Baraži gitarskih rifova, povremeno prekidani fantastičnom blues percepcijom, uz pratnju izvrsnog benda, izmamili su ovacije publike.

Bitno je spomenuti da je Philip Sayce u Muzičkom centru Pavarotti održao izuzetno posjećenu radionicu za mlade gitariste.

Večeras, na drugoj večeri Mostar Blues & Rock Festivala, vidjet ćemo čak četiri benda. Prvi su Sunnysiders, pobjednici hrvatskog Blues Chalenge-a, zatim sjajni američki gitarista Dudley Taft sa svojim bendom, pa Susan Santos, nagrađivana gitaristica iz Španjolske i za kraj legendarna Yu Grupa.

Prodaja ulaznica vrši se u OKC „Abrašević“, a cijena dnevne ulaznice je 20KM.