Šesti „Didakovi dani“ od 8. do 11. listopada u Gradnićima

dijelom u Mostaru,  a prvi put dio programa održat će se i na Širokom Brijegu u kojem je fra Didak ostavio neizbrisiv trag. 

Kao i svi dosadašnji, i ovogodišnji šesti po redu „Didakovi dani“ u cijelosti će biti posvećen životu, liku u djelu istaknutog franjevca fra Didaka Buntića rođenog 1871. godine u Paoči, župa Gradnići (općina Čitluk). Od gradnićkog župnika fra Marinka Šakote, pokretača i glavnog organizatora te kulturne manifestacije, doznali smo da se za ovogodišnju manifestaciju priprema vrlo bogat, zanimljiv i raznovrstan kulturno-znanstveni i edukativni program posvećen poznatom broćanskom svećeniku, prosvjetitelju, graditelju, ocu sirotinje i istaknutom hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću.

Fra Didakov spomenik u Gradnićima

Zbornik znanstvenih radova o fra Didaku Buntiću

Kako je predviđeno, ovogodišnja manifestacija počet će 8. listopada u 12 sati u Gradnićima okupljanjem akademskih slikara i kipara iz skupine "Didak", a nastavit će se istog dana u 18.45 sati u Kripti Franjevačkog samostana u Mostaru predstavljanjem Zbornika znanstvenih radova o fra Didaku Buntiću,  kojeg su priredili institut „Ivo Pilar“ iz Zagreba i Hercegovačka franjevačka provincija. Te večeri u 20 sati u župnoj crkvi Gradnićima koncert će održati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba na kojem će nastupiti Djevojački i Mješoviti zbor, Gudački orkestar i solisti te škole.

Svečano otvorenje i dodjela priznanja „Didak“  

Svečanosti će se nastaviti u petak, 9. listopada, u 15.00 sati polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom ispred spomen-obilježja fra Didaku Buntiću u njegovoj rodnoj Paoči. Te večeri s početkom u 20,00 sati u Kulturnom centru „Borak“ u Širokom Brijegu (ispred općinske zgrade) održat će se svečana akademija i svečanost otvorenja šestih „Didakovih dana“. Kako je predviđeno, u uvodnom dijelu te svečanosti nazočnima će se obratiti : Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, fra Branimir Musa, gvardijan širokobriješkog samostana, Ivo Ino Jerkić, načelnik općine Čitluk, dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, Krešimir Bubalo, gradonačelnik grada Osijeka, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je otkrio spomenik

Te će se večeri upriličiti i tradicionalna dodjela priznanja «Didak» osobama zaslužnim za nasljedovanje fra Didaka Buntića na područjima duhovnosti, znanosti, gospodarstva, političkog djelovanja, kulture, humanitarnog djelovanja, za životno djelo i za promicanja lika i djela fra Didaka Buntića. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mješoviti i Djevojački zbor te Gudački orkestar Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba.

Glazbeni program i javna tribina

U subotu, 10. listopada, trećeg dana te manifestacije, u staroj župnoj crkvi u Gradićima u 15.00 sati održat će se Okrugli stol o glazbenim školama u BiH pod nazivom  „Problemi i mogućnosti“, na kojem će  sudjelovati  prof. Josip Vrbanec, ravnatelj Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba te ravnatelji, profesori i nastavnici glazbenih škola iz BiH. Potom će se u 17.00 sati u novoj gradnićkoj crkvi održati Koncert odabranih, na kojem će, uz učenike Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, sudjelovati nadareni mladi glazbenici iz Metkovića, Omiša, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog i drugih mjesta. Te će se večeri u 19.00 sati u Gradnićima održati javna tribina pod nazivom „Gospodarska kriza – uzroci i modusi izlaska iz nje“, na kojoj će gost biti prof. dr. Ljubo Jurčić iz Zagreba

Nova knjiga i predavanje dr. fra Roberta Jolića

Posljednjeg dana te manifestacije, u nedjelju 11. listopada, u 12 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom brijegu koncert će održati učenici Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba, a u 18.00 sati u župnoj crkvi u Gradnićima upriličit će se predstavljanje vrlo vrijedne i zanimljive knjige čitlučkog svećenika dr. fra Roberta Jolića «Stanovništvo Brotnja u tursko doba». Potom će dr. fra Robert Jolić održati predavanje pod nazivom „Vjenčanja i brak u tursko doba u matičnim knjigama župe Brotnjo“. Nakon svete mise zahvalnice koja će se te večeri u 19.00 sati slaviti u župnoj crkvi, uslijedit će svečano otvaranje izložbe umjetničkih djela nastalih na ovogodišnjem susretu akademskih slikara i kipara skupine „Didak“, čime će i završiti šesti „Didakovi dani“.

brotnjo.info/hercegovina.info