Šeste Didakove dane otvorit će neumorni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Milan Bandić
šesti po redu Didakovi dani, koji će u cijelosti biti posvećeni životu, liku i djelu istaknutog franjevca fra Didaka Buntića rođenog 1871. godine u Paoči, župa Gradnići (općina Čitluk).

Na današnjoj press konferenciji, upriličenoj tim povodom u najstarijem vinskom podrumu u Gradnićima, gradnički župnik fra Marinko Šakota, inače glavni organizator i pokretač Didakovih dana, uz ostalo je kazao:

- Želim vam reći da nastavljamo s osvjetljivanjem lika i djela našeg velikog čovjeka fra Didaka Buntića, velikana duha koji nam i danas itekako ima što poručiti i biti putokazom i uzorom. Posebno želim  naglasiti da radimo tijekom cijele godine, danas vam želimo predstaviti plodove toga rada na znanstvenom, kulturnom, glazbenom, književnom i drugim područjima. Ova manifestacija nije jalova, ona je plodonosna i želi pokazati svoje plodove. Pred nama je Zbornik radova nastalih na prošlogodišnjem znanstvenom simpoziju u organizaciji Instituta „Ivo Pilar“ iz Zagreba i Hercegovačke franjevačke provincije.

Tu je i nova knjiga „Uzor-čovjek fra Didak Buntić“  i CD sa svim skladbama izvedenim na prošlogodišnjem „Koncertu odabranih“ u Gradnićima, među kojima je i lani premijerno izvedena himna „Didak“, za koju je tekst napisao Dragutin Domjenić, a uglazbio Božidar Širola – rekao je fra Marinko te se predstavnicima medijima zahvalio na dolasku i na lijepom i iscrpnom izvješćivanju o fra Didaku i Didakovim danima i na svemu što čine da čitatelji što više saznaju o tom velikom čovjeku.

Član Organizacijskog odbora te manifestacije Ivo Jerkić, inače načelnik općine Čitluk koja je glavni pokrovitelj Didakovih dana, posebno se osvrnuo na svjetovni život i rad fra Didaka Buntića, te je u svezi toga rekao:

- Čitajući djela objavljena o životu i radu fra Didaka Buntića, lako se uvjeriti kako nam on svima može biti uzor, pogotovo u borbi za svoj hrvatski narod, ali i za ostale narode iz Hercegovine, i to u vrijeme gladi i Prvog svjetskog rata. Mnogo je područja na kojima je fra Didak radio i djelovao, počevši od primarnog svećeničkog, preko graditeljskog, političkog (kao zastupnik i tadašnjoj Skupštini) pa sve do kalemljenja voćaka.

Znači bavio se svim i svačim i bio je uzor cjelokupnom hercegovačkom puku… Želim naglasiti da se, nažalost,  stotinu godina nakon njegovu nesebične borbe za prava obespravljenog hercegovačkog puka, danas ponovo moramo boriti da hrvatskom narodu u Hercegovini i cijeloj Bosni i Hercegovini osiguramo život dostojan čovjeka, ali i za njegova prava koja su mu često uskraćena – rekao je uz ostalo načelnik Jerkić.

Nakon što se zahvalio fra Marinku i načelniku Jerkiću za sve što su učinili na promicanju Didakovih dana, Mario Vasilj Totin, član organizacijskog odbora i voditelj međunarodne Likovne kolonije „Didak“, medijima je predstavio vrlo bogat i raznovrstan kulturni program ovogodišnji Didakovih dana.

Na press konferenciji objelodanjeno je kako će šeste Didakove dane u petak na svečanosti u Širokom Brijegu službeno otvoriti neumorni i sveprisutni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.


brotnjo.info