PREMINUO POZNATI GLUMAC Mirsad Tuka ostat će upamćen kao jedan od najpoznatijih bh. umjetnika

Mirsad Tuka,glumac,bh. glumac

Bosanskohercegovački kazališni, filmski i televizijski glumac Mirsad Tuka, preminuo je danas u Sarajevu u 59. godini života.

Karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog kazališta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Debitirao je u filmu “Praznik u Sarajevu”, za koju je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, nagrađen kao najbolji glumac – debitant.

Mirsad Tuka,glumac,bh. glumac

Rođen u Tuzli

Nagrađivan je i za brojne druge uloge u predstavama kao što je uloga Hasanage u predstavi Hasanaginica Nijaza Alispahića, predstava TO Alije Isakovića, Poljska konjica, Marka Vešovića…

Mirsad Tuka je rođen 19. lipnja 1965. godine u Tuzli.

Od 1996. član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55 u kojem je ostao do danas i na čijoj sceni je odigrao na stotine predstava… Iza njega su djela Shakespearea, Molierea, Krleže, Nedžada Ibrišimovića i brojni drugi veliki kazališni projekti u kojima je utkao sve svoje glumačko biće..

Mirsad Tuka,glumac,bh. glumac

Značajne uloge ostvario je i na filmskom platnu kao i u tv serijama. U svojoj dugogodišnjoj karijeri surađivao je s velikim redateljskim imenima, gradio uspješne partnerske odnose u predstavama i igrao na gotovo svim južnoslavenskim kazališnim scenama.

Komemoracija u četvrtak

Njegove glumačko postojanje i umjetničko stvaralaštvo obilježilo je jedan značajan period dramske umjetnosti u BiH i regionu. Zato je Odlazak Mirsada Tuke velik i nenadoknadiv gubitak – scenske pozornice ostaju bez sjajnih glumačkih kreacija kojima se Mirsad Tuka, svim svojim bićem predavao, ostavljajući autentične tragove u svakoj ulozi koju je odigrao.

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti s opakom bolešću. Poslije svake dobivene bitke nastavljao je raditi, snimati i igrati u predstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak nije izdržalo.

Komemoracija i posljednji ispraćaj Mirsada Tuke biće upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. srpnja.