VIDEO  Preminuo glumac Milan Gutović, svima poznat kao Šojić

Milan Gutović Lane
Hercegovina.info

Glumac Milan Lane Gutović umro je u srijedu popodne na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca, Saša Gutović.

Lane je prije dva tjedna primljen u bolnicu gdje je bio na intenzivnoj njezi, a kasnije priključen i na kisik. Svi testovi na koronavirus pokazali su da je glumac bio negativan, ali je imao promjene na plućima za koje su liječnici pretpostavljali da su mogle biti posljedica ranije preležanog covida 19.

Lane Gutović rođen je na Umci 11. kolovoza 1946. godine Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, piše nedeljnik.rs.

Bio je jedan od članova čuvenih 'Bojanovih beba' (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković…) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gdje je bio 'prvak drame'.

Sadržaj se učitava...

Ostat će upamćen po ulogama u kazališnim predstavama 'Kad su cvetale tikve', 'Buba u uhu', 'Otelo', 'Putujuće pozorište Šopalović', 'Narodni poslanik', 'Lažni car Šćepan Mali', 'Gospođa ministarka', 'Ko se boji Virginije Wolf', 'Sumnjivo lice'… Također, zabilježio je i niz uloga u filmovima, a mnogi ga pamte kao Šojića iz serije filmova 'Tesna koža'.

1968. godine je debitirao u filmu 'Bjekstva' u kome je tumačio ulogu jugoslovenskog narodnog heroja Boška Palkovljevića Pinkija. Nakon toga je uglavnom imao sporedne i epizodne uloge sve do 1979. godine kada mu je dodijeljena glavna uloga u filmu 'Drugarčine', navodi Telegraf.rs.

Lane je prvi put glumio Srećka Šojića u filmu 'Laf u srcu'. Pošto se ovaj lik dopao publici, scenaristi su riješili da mu posvete film pod nazivom 'Tesna koža'. On je odlično prihvaćen i postao je jedan od najgledanijih filmova. Milan Gutović je došao na ideju da Šojić priča dijalektom južne Srbije. 

Inspiracija mu je bio zidar Tomo koji je radio u školi koju je pohađao. Prvi dio je snimljen 1982. godine, a nastavci su prikazani 1987., 1988. i 1991. godine. Lane je u drugom dijelu sa grupom 'Rokeri s Moravu' otpjevao pjesmu 'Tango Šojić'. Od 2006. do 2011. godine je emitirana serija 'Bela lađa' koja predstavlja indirektni nastavak serijala 'Tesna koža'.

Osim 'Bele lađe', Lane je imao zapažene uloge u serijama 'Diplomci', 'Bolji život' i 'Otvorena vrata'. Snimio je više od 400 epizoda serije 'Pustolov'.