Preminuo Čičak - ikona pop-rock scene u BiH

Želimir Altarac Čičak
Hercegovina.info

U Sarajevu je preminuo legendardni Želimir Altarac Čičak, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih kreatora sarajevske glazbene pozornice. Prema dostupnim informacijama, koje je s javnošću podijelila njegova supruga Edina Gugać, Čičak je preminuo na KCUS-u gdje je ranije bio hospitaliziran zbog zdravstvenih problema, a zatim se zarazio i koronavirusom od čijih posljedica je i preminuo.

Želimir Altarac Čičak rođen je 1947. godine u Sarajevu. Još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizirao je razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata 'in live'.

Altarac će ostati upamćen kao pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promotor i organizator velikih rock spektakala, publicist i animator rock kulture, inicijator mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

U drugoj polovini šezdesetih godina često je nastupao na večerima poezije govoreći svoje stihove po studentskim domovima i domovima kulture, gdje je stekao brojnu publiku. Bili su to Čičkovi glazbeno-poetski performansi na kojima bi kao gosti njegove stihove govorili Etela Pardo i Branko Ličen, tada studenti Pozorišne akademije, dok je za glazbenu pratnju na orguljama bio zadužen Ranko Rihtman.

Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u podrumu Studentskog doma 'Mladen Stojanović' djelovao je i prvi underground club u Sarajevu 'Barutana'. U kratkoj povijesti tu su svirali mnogi, ali 'Barutana' je zapamćena po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom 'Čičak plus Čičak', gdje su zajedno nastupali Ž. A. Čičak i grupa 'Čičak', a koji je već tada stekao epitet najboljeg diskdžokeja bivše Jugoslavije, a 'Barutana' je bila mjesto gdje su se mogla čuti najaktualnija svjetska glazbena ostvarenja trendovskog i progresivnog avangardnog žanra.

Najuspješniju suradnju ostvaruje s grupom 'Indexi', odnosno s gitaristom i skladateljem Slobodanom Bodom A. Kovačevićem. Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama Indexa, kao što su 'Negdje na kraju u zatišju' i 'Svijet u kome živim'. Također, 'Indexima' je napisao stihove za njihovu antologijsku i na koncertima najviše izvođenu 'Svijet u kome živim' (domaći hit '71.), 'Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla'.

Pokretanjem noćnog programa Radio Sarajeva 1981. godine, uređivao je i vodio emisiju 'Diskoteka u pola dva'. Nakon toga slijedi zasigurno njegova najpopularnija emisija 'Šarada akustika'. U sarajevskoj 'Slozi' od 1977. do 1982. Čičak subotom i nedjeljom predstavlja nove rock sastave.

Kao šampioni svoje ulice, gimnazije, mjesne zajednice, nastupali su mlađani bendovi 'Žaoka', 'Flota', 'Top', 'Kako kad', 'Mali princ', 'Rock apoteka', 'Tina', 'Ozbiljno pitanje', 'Linija života', 'Posljednji autobus', 'Lucifer', 'Velika porodica'... Iz tih početničkih sastava izniknuli su kasnije 'Zabranjeno pušenje', Elvis J. Kurtovich, 'Plavi orkestar', 'Crvena jabuka', 'Bombaj štampa', 'Valentino', Gino Banana te Mladen Vojičić Tifa...

Organizator je prvog poslijeratnog povratničkog koncerta legendarnih 'Indexa' u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, 2. i 3. veljače 1996. godine, a kao je promotor sudjelovao i u organizaciji najvećeg sarajevskog spektakla irskih rock zvijezda grupe U2, održanog na Koševskom stadionu 23. rujna 1997. godine.

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj 'Zetri' 3. studenog 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije 'Baščaršijske noći' 2008. godine.

Objavio je knjigu 'Anitkvarnica snova' autobiografiju/monografiju kao sudionik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana. Ova knjiga promovirana je i u Mostaru 27. listopada 2018. godine u 'Pavarotti' centru.

'Zabranjeno pušenje' je jedan od mnogih uspješnih bendova koji svoje početke veže za Želimira Altarca Čička, legendu sarajevske glazbene scene. Davor Sučić ističe kako ga je informacija o odlasku prijatelja duboko potresla. "Još uvijek mi je teško procesuirati šta se dogodilo, sve se dogodilo preko noći. Takav jedan čovjek... Ne možete zamisliti da se takvo nešto može dogoditi. Uvijek je bio pun života, novih projekata, ideja...", naveo je Sučić, a prenosi Klix.

Željko Bebek, nekadašnji član jedne od najpoznatijih regionalnih grupa 'Bijelo Dugme' i dugogodišnji prijatelj Želimira Altarca Čička, u kratkom razgovoru za Klix rekao je kako je duboko pogođen vijestima o odlasku prijatelja.

"Znao sam da je bolestan, ali ovo me je šokiralo. Ne znam šta da kažem, čini mi se da u ovoj pandemiji samo brojimo odlaske i strahujemo za sve one koji su u rizičnim skupinama. O Čičku ne želim mnogo govoriti, sve se zna. Sve je jasno. Njegova obitelj je izgubila mnogo. Svi smo izgubili mnogo", rekao je Bebek.