Premijera predstave 'Kraljevo' u HNK Mostar

HNK Mostar, predstava kraljevo

U povodu obilježavanja jubilarne 25. obljetnice osnutka Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru ansambl te kazališne kuće pripremio je predstave "Kraljevo", autora Miroslava Krleže, u režiji Ivana Lea Leme, čija je premijera na programu 22. rujna u 20 sati.

Redatelj predstave Ivan Leo Lemo kazao je kako je "Kraljevo" jedno od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže.

- To je jako složena i delikatna ekspresionistička drama iz Krležina ciklusa "Legendi" koju sam htio uraditi još od akademije. Sada, 20 godina poslije, uz pomoć Dragana Komadine oko adaptacije i dramaturgije, uspjeli smo to i realizirati i zadovoljni smo kako smo to izveli. Mislim da smo uspjeli naći način da "Kraljevo" ima smisla i da korespondira i s nama osobno, a i s ovim vremenom - kazao je Lemo.

Istaknuo je kako je u njihovoj adaptaciji Krležinog "Kraljeva" radnja premještena u noćni klub "King's".

- Naše "Kraljevo" se sa zagrebačkog sajmišta preselilo u mračno i bučno podzemlje jer je Krleža opisujući Kraljevo zapravo opisao pakao. Taj suvremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba, MC kao utjelovljenje sila mraka - kazao je Lemo.

Dragan Komadina, koji je zaslužan za adaptaciju i dramaturgiju ove predstave, istaknuo je kako je "Kraljevo" uvijek bilo izazov mnogim velikim redateljskim imenima.

- Veliki Branko Gavella pokušao je postaviti ovu predstavu pa je odustao jer nije uspio naći ključ, a tek u zadnjih pedesetak godina "Kraljevo" je izvedbom iz 1970. godine u zagrebačkoj Gavelli zapravo dobilo scensku legitimaciju i konačno se počelo otvarati modernom poimanju kazališta. Mi se nadamo kako smo uspjeli naći adekvatan ključ za današnje vrijeme, odnosno da smo jedno vašarište, jedan veliki kazališni eksterijer iz 1913. godine uspjeli transponirati u današnje vrijeme - kazao je Komadina.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja dodao je kako je "Kraljevo" prvi u nizu događaja kojima će se obilježiti jubilarna obljetnica mostarskog kazališta.

- Osim toga, imat ćemo i razna prigodna igranja, a radimo i veliku monografiju koju ćemo predstaviti u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu. Osim toga planiramo organizirati i jednu gala večer Hrvatskog narodnog kazališta Mostar na kojoj bi predstavili projekt nastavka izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru, ali i cijeli niz drugih događaja koji će biti u čast ove 25. obljetnice - kazao je Vukoja.

Vukoja je također istaknuo kako HNK Mostar već nekoliko sezona ima dramski studio mladih te kako je dio rezultata rada tog studija vidljiv i u ovoj predstavi.

- Deset polaznika tog dramskog studija glumi u "Kraljevu" i smatramo kako je to i naš i njihov uspjeh. S druge strane, mislim kako će ova predstava dostojno nastaviti odličan niz suradnje između HNK-a Mostar i redatelja Ivana Lea Leme - kazao je Vukoja.

Nakon premijerne izvedbe na sam dan obljetnice osnutka HNK-a Mostar, prva repriza "Kraljeva" je u ponedjeljak, 23. rujna, također u 20 sati. Ulaznice za premijeru i prvu reprizu već su rasprodane, pa je već za 24. rujna planirana sljedeće izvedba.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Rikalo, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Nikolina Marić, Nina Popović, Ana Ljubić, Božana Martić, Kristina Čuljak, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Marijo Bevanda, Mustafa Stupac, Lamija Šupić, Ana Dragozet i Mario Bošnjak.

Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor glazbe je Zvonimir Dusper Dus.