POZORIŠTE LUTAKA MOSTAR Premijera predstave o dječaku koji sanja

POZORIŠTE LUTAKA MOSTAR Premijera predstave o dječaku koji sanja
Hercegovina.info

Mostarska publika u petak, 12. veljače od 18 sati, imat će priliku pogledati novu premijeru Pozorišta lutaka Mostar, predstavu 'Dječak koji je sanjao more' koju je po tekstu Selme Parisi na pozornicu postavio Zijah Sokolović.

Po riječima redatelja predstave Zijaha Sokolovića, glavni junak priče je dječak koji sanja more. "To je jedan san koji postoji u svima nama, san o moru, san o prostorima, o nekim beskonačnim prostorima koji su izazov za jednog čovjeka, za našeg dječaka da osvaja i istražuje te prostore i da sanja o tim prostorima… Dječak sanja da će jednog dana biti veliki brod koji će ploviti morima kroz valove, mirne i burne", pojasnio je Sokolović.

Dodao je kako živimo u vremenu gdje se neki snovi sudaraju te kako svi imamo snove i sanjamo. "Sanjamo snove koje zaboravimo, snove kojih se poslije ne sjećamo, snove koji se poslije nekog vremena ukažu pa se mi sjetimo da smo ih nekad davno sanjali", istaknuo je redatelj.

Autorica teksta Selma Parisi podsjetila je kako je tekst 'Dječak koji je sanjao more' napisala 2015. godine koji je tada dobio drugu nagradu na Festivalu hrvatske drame za djecu u Splitu.

"U predstavi imamo video produkciju. Budući da sam ja more, ta video produkcija daje jednu posebnu dinamiku predstavi jer u toj sceni s morem imamo i izmjene svjetla, glazbu kao podlogu i igru glumca s glumcem i lutkama", kazala je glumica Nina Popović. U predstavi igraju Igor Vidačković – dječak, Nina Popović – more, Ali Kamer Aksoy – delfin i Diana Ondelj-Maksumić – odgajateljica.

(...) Zašto ne volim da sanjam? Da li se snovi mogu posuditi? Šta znači, sanjariti, i da li je to pravi san? Da li i vi sanjate? Da li vam i djeca sanjaju? Da li znate šta vam djeca sanjaju? Da li razumijete njihove snove ili i to samo sanjate, napisao je redatelj u najavi predstave.

Prva repriza predstave je u nedjelju 14. veljače od 11 sati, a još jedna izvedba predstave planirana je u srijedu 17. veljače od 18 sati, te ponovno 21. veljače od 11 sati i 24. veljače od 18 sati.