Postavljanje kipa fra Lovri Šitoviću

Ljubuški

Predavači su fra Gabrijel Jurišić i prof. dr. sc. Pavao Knezović. Svečano otkrivanje spomenika zakazano je za sutra u 17 sati.

Finacijeri projekta

Nakon prigodnog programa služit će se sveta misa na Humcu u 18 sati. Spomenik koji će krasiti središnji dio grada, rad je fra Joakima Gregova Jakog s Hvara, a s postoljem će biti visok tri metra. 

Naime, organizatori ovog događaja su Općina Ljubuški, Franjevački samostan na Humcu, Udruga Mlade - Zagreb i Zavičajni klub Ljubušaka - Zagreb. Pomoć u projektu izrade spomenika pružio je Grad Zagreb i osobno gradonačelnik Milan Bandić u financiranju izrade ovog tri metarskog kipa fra Lovre Šitovića u vrijednosti od 300 000 kuna. Vrijednost cijelog projekta u kojeg se uključuje i rekonstrukcija ulice od zgrade Suda do crkve sv. Kate iznosi 180.000 maraka.

Na samo uređenje trga i šetnice otpada 50 tisuća, na rekonstrukciju ulice 55 tisuća, dok su, kako navodi načelnik Barbarić, od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dobili za rekonstrukciju te ulice 40 tisuća maraka. Svećano otkrivanje spomenika i trga najavljeno je početkom listopada za svetog Franju, upravo zbog 800 godina obilježavanja franjevačkog reda.

O fra. Lovri

Podsjetimo se, fra Lovro Šitović, zvani Ljubušak, živio je u razdoblju od 1682. do 1729. godine. Godine 1701. stupio je u novicijat u Našicama i dobio redovničko ime fra Lovro. Filozofske i bogoslovne nauke svršio je najvjerojatnije u Italiji. Od 1708. do 1715. predaje filozofiju u Makarskoj, potom do 1716. bogoslovlje u Šibeniku, pa filozofiju i bogoslovlje u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, a 1724. vraća se na Filozofsko učilište u Makarsku. Godine 1727. imenovan je starješinom frranjevačkog hospicija u Splitu.

Umro je na propovjedničkoj dužnosti u Šibeniku. Spomenik fra Lovre Šitovića bit će postavljen pred crkvom sv. Kate u Ljubuškom kao trajni podsjetnik na teška vremena, u kojima je on činio velike stvari kako za Crkvu tako i za narod, piše Dnevni list.