POSLASTICA ZA LJUBITELJE KLASIČNE GLAZBE Simfonijski orkestar "No Borders Orchestra" 15. 9. u Mostaru

No borders orchestra

NBO je simfonijski orkestar kojeg sačinjavaju izvrsni profesionalni glazbenici sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon Podgorice, Sarajeva, Rijeke i Zagreba prošlog ljeta, orkestar će održati nove koncerte u sklopu Embracing Vulnerability turneje, i to u Mostaru, Novom Sadu i Mariboru. Ono što je posebno ovog puta je da će orkestar svoje probe održati u Mostaru i tako se još više približiti mostarskoj publici. 

Projekt Embracing Vulnerability (Prigrliti ranjivost) ima posve posebnu temu. “Ove godine kreiramo turneju koja će istraživati temu ranjivosti. Dok se činilo da se svijet oporavlja i izvlači iz krize nakon pandemije, dogodio se još jedan razoran događaj – rat u Ukrajini. Stoga je veoma bitno da smognemo hrabrosti da se suočimo sa svim našim trenutnim društvenim, fizičkim i ekološkim nesigurnostima i ranjivostima”, objašnjava Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor orkestra.

No borders orchestra


Ovom turnejom, No Borders Orchestra predlaže da ne negiramo trenutnu situaciju u svijetu i da ne bježimo od nje, već da ovu krizu vidimo kao priliku za promjenu i za duboko preobraženje načina života. “Prigrliti naše ranjivosti znači iskoristiti ih kao priliku da rastemo kao društvo i ujedinimo se u borbi za mir i razumijevanje”, poručuje Petrović.


U lipnju ove godine, orkestar je dobio i prestižnu nagradu – Šampion regionalne suradnje za 2022 koja od ove godine nosi ime Erhard Busek, a koju dodeljuje Vijeće za regionalni suradnju (RCC) i Savezno ministarstvo za europske i međunarodne poslove Republike Austrije (BMEIA). 

No borders orchestra


NBO svjedoči o potrebi i mogućnosti da se muzikom prevazilaze nacionalne i društvene razlike radi općeg dobra. Taj duh potreban je više nego ikad u svijetu za vrijeme i nakon pandemije. 
O umjetničkoj reputaciji ansambla govori i to da je orkestar snimio svoj prvi CD za Deutsche Grammophone, najznačajniju izdavačku kuću za klasičnu muziku na svijetu.


Orkestar je pripremio veoma uzbudljiv program u kome se nalaze djela klasičnih i suvremenih kompozitora kao što su Johann Sebastian Bach, Isidora Zebeljan, Steve Reich, Arvo Pärt, Franz Schubert, Edward Elgar i  Gustav Mahler sa svojim nezaboravnim Adagiett-om.

No borders orchestra

Specijalno za ovu priliku hrvatski kompozitor Davor Branimir Vincze napisao je kompoziciju The Wound is the Place where the Light enters You, kao narudžbu NBO za ovaj projekat, a koga izvodi gudački orkestar u kombinaciji sa udaraljkama i elektronikom. Inspiracija za naslov ovog djela, kao i cijele ovogodišnje turneje dolazi iz poznate pesme Sufi učitelja i filozofa Rumija. 

Koncert se održava 15.09.2023 u OKC Abrašević sa početkom u 21h, a ulaz na koncert je slobodan.