PLUĆA Besplatna predstava teatra Exit za mostarsku publiku

PLUĆA Besplatna predstava teatra Exit za mostarsku publiku

U okviru kulturno-turističke manifestacije 'Mostarsko ljeto 2021' u Narodno pozorište Mostar (NPM) u četvrtak, 29.7. stižu gosti iz Hrvatske. Riječ je o dijelu ansambla teatra 'Exit' iz Zagreba koji će na velikoj sceni NPM-a izvesti predstavu 'Pluća' autora Duncana Macmillana, u režiji Aide Bukvić sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

"Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni. Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, voze se i automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe.

Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednoga popodneva On 'predloži dijete'. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari, jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

'Pluća' su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi Život", zapisala je o predstavi režiserka Aida Bukvić.

Predstava će biti odigrana uz poštivanje svih mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi. Broj mjesta je ograničen! Ovom izvedbom u Narodnom pozorištu Mostar službeno će biti spuštena zavjesa na kazališnu 2020/2021. sezonu koja se uprkos otežanoj situaciji prouzrokovanoj pandemijom Covid-19 pokazala kao uspješna.

Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a koja će biti otvorena u srijedu 28.7. od 9 - 14 sati, te u četvrtak 29.7. od 9 - 14, te od 18 - 20 sati.