FOTO  Pjevači svih generacija u Mostaru pjesmom podsjetili na očuvanje blaga naše zemlje

Sevdah fest
Hercegovina.info

Turističko udruženje Sjever Potoci, u suradnji s Kulturno - umjetničkim društvom (KUD) 'Bijelo Polje' i J.U.K.C. Mostar Sjever Potoci su ujedinili snage i organizirali su peti 'Sevdah Fest - Mostar 2023'. Kao organizatori su iskoristili svoje dugogodišnje iskustvo u organizaciji kao i dio svojih aktivista i prijatelja udruženja i priveli kraju cijeli projekat festivala.

Upućena je zahvala svim sudionicima festivala na njihovom odzivu i sudjelovanju, jer je sevdalinka, kao nematerijalno blago naše zemlje, kao jedan od tradicionalnih kulturnih vrijednosti, te ovom prilikom daju još jaču podršku očuvanju i njegovanju sevdalinke u Bosni i Hercegovini. Ovim petim 'Sevdah festom - Mostar 2023' njegovom implementacijom obilježava se mali jubilej, već pet godina organizacije i rada na ovoj kulturnoj manifestaciji.

Za ovogodišnji peti 'Sevdah fest - Mostar 2023' se prijavilo 34 sudionika, a festivalski organizacijski odbor u finalni dio preporučio je njih 22. Svi izvođači izveli su po jednu pjesmu koju su predhodno uz suglasnost moderatora programa odabrali. Na kraju programa dodijeljene su nagrade i priznanja na ovom festivalu u vidu Plakete pod nazivom 'Mimar sevdalinke 2023' za dugotrajno i istrajno njegovanje i očuvanje sevdalinke u BiH. Kao i Plaketa 'Mimar' za doprinos u očuvanju i njegovanju sevdalinke izvan naše zemlje i za mlade talente sevdalinke u BiH.

U programu su nastupili Mesud Kreštalica (pjesma 'Želio sam pa doček'o'), Ahmed Delija ('Poslije dugih lutanja'), Aldijana Dizdarević ('Majci u amanet'), Izeta Milišić ('Rasla je ruža do bijela dvora'), Mersa Miljković ('Golubice bijela'), Suphija Šehović ('Mene majka jednu ima pa ima'), Zulfija Tahirović ('Iz tiha me glava boli'), Mirhad Okanović ('Đul Zulejha'), Faris Mahinić ('Kad sretneš Hanku'), Jasna Šantić ('Voljela sam, voljela'), Adnan Delić ('Bili smo skupa jednu noć'), Refija Muslić ('Kiša pada, trava raste'), Ramiz Brkić ('Pozdravi je sunce milo'), Elmedin Balalić - Titi ('Jahao sam konje'), Elmedina Laličić ('Da sam ptica'), Hamza Šantić ('Šeher grade Banja Luko mila'), Vesna Hadžić ('Sinoć ja i moja kona'), Džavid Pamuković ('Na jaliji badem drvo raste'), Ferid Avdić ('Jednog divnog dana u Mostaru gradu'), Hamid Ragibović - Besko ('Dvore gradi Komadina Mujo'), Zulfo Bota (Kad bi znala'), Ševćet Hamidović- Ringo ('Svuda se sunce rađa').

Priznanje 'Mimar Sevdalinke 2023' za dugogodišnji nesebičan doprinos u afirmaciji sevdalinke i kulturno - umjetničkih vrijednosti u BiH dodjeljuje se: Hamidu Ragiboviću - Besku, Feridu Avdiću, Vesni Hadžić, Džavidu Pamukoviću, Suphiji Šehović, Ahmedu Deliji, Refiji Muslić, Izeti Milišić.

Za iskazanu ljubav i doprinos njegovanju i afirmaciji sevdalinke kod mladih u BiH 'Mimar Sevdalinke 2023' dodjeljuje se Elmedini Laličić i Farisu Mahiniću

Za dugogodišnji doprinos u afirmaciji i očuvanju trajnih vrijednosti sevdalinke izvan BiH 'Mimar Sevdalinke 2023' dodijeljen je Ševćetu Hamidoviću - Ringu. Hajran Đekić je 'Mimara' dobio za dugodišnji nesebičan rad na očuvanju i njegovanju sevdalinke i glazbenih vrijednosti izvan BiH, dok je Jasna Šantić 'Mimara' dobila za dugogodišnji doprinos u afirmaciji i očuvanju trajnih vrijednosti sevdalinke izvan BiH.

Veliku podršku u organizaciji su dali: pokrovitelji: Federalni ministarstvo obrazovanja i znanosti, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH,  Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ. Generalni sponzori: Grad Mostar, Ministarstvo kulture i sporta FBiH, 'AIS' Vogošća, 'BH Telecom' d.d. Sarajevo direkcija Mostar, 'Auto Start' d.o.o. Mostar,  Energy 3 Mostar, motel 'Borik' Željuša-Potoci, Udruženje ljubitelja sevdaha 'Sevdalinka u BiH', jedan od medijskih sponzora bio je portal Hercegovina.info, te drugi sponzori i prijatelji.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.