Pisac iz Hrvatske, dobitnik nagrade u BiH

Cum grano salis 2022 Damir Karakaš
Tuzlanski.ba

Pisac Damir Karakaš iz Hrvatske dobitnik je književne nagrade 'Meša Selimović' koja se dodjeljuje u sklopu književnih susreta 'Cum Grano Salis' u Tuzli. 

Stručni žiri pod predsjedavanjem Semezdina Mehmedovića i članovima Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik odlučili su da je roman 'Okretište' Damira Karakaša najbolji u 2021. godini. 

"Nagrada 'Meša Selimović' je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac", rekao je Damir Karakaš, laureat ovogodišnje nagrade 'Meša Selimović', prenosi Fena. 

U romanu 'Okretište' pisac piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi. "Godinama sam čekao da ta moja trauma sazrije, da cijela priča sazrije, da se emocije smire, da to bude roman koji je opći, a ne napisan meni i mojoj obitelji", kaže Damir Karakaš. 

Pored romana 'Okretište' za nagradu 'Meša Selimović' borilo se još četiri romana, 'Pogovor', Davida Albaharija 'Horror vacui' Staše  Aras, 'Sampas' Ilije  Đurovića i 'Ja sam' Damira Uzunovića.