PERZEIDE U pripremi nova predstava za mostarsku publiku

Priprema predstave Perzeide Narodno pozorište Mostar
Narodno pozorište Mostar

U Narodnom pozorištu Mostar intenzivno se radi na pripremi nove predstave. Riječ je o praizvedbi teksta 'Perzeide' mlade autorice Emine Kovačević.

"Tekst 'Perzeide' razvila sam istraživajući teme koje i redateljicu i mene tište i potiču na angažiraniji umjetnički rad. Narodno pozorište u Mostaru ukazalo nam je potpuno povjerenje i umjetničku slobodu, što nas je ohrabrilo da istražimo kompleksna pitanja bračnog nasilja i nasilja nad ženama, i izrazimo stav i emociju kroz suvremena teatarska sredstva. 

Zadovoljstvo mi je surađivati sa Karmen. Ova predstava je značajna i po tome što je ovo ujedno i prvi kazališni angažman Karmen Obrdalj, i vjerujem da označava početak karijere jedne od budućih predstavnica suvremenog bh. kazališta", istaknula je autorica teksta Emina Kovačević.

Režiju potpisuje također mlada, ali vrlo ambiciozna i uspješna režiserka Karmen Obrdalj, koja je za svoje dosadašnje angažmane osvojila brojne nagrade.

"Do sada sam kao glavnu formu svog umjetničkog izražaja birala film. Međutim, poželjela sam istražiti kazalište i mogućnosti koje ono nudi u suvremenom kontekstu. Sretna sam što je moj prvi kazališni angažman ujedno i premijerno izvođenje domaćeg, suvremenog dramskog teksta moje prijateljice, Emine Kovačević. Smatram da je tema naše predstave izuzetno važna, i da je neophodno progovoriti o problemima koje tematizira. 

Tekst 'Perzeide' je tekst suvremene forme, sa Emininim već prepoznatljivim spisateljskim karakteristikama. Istovremeno jeziv, ali i topao, ni u jednom trenutku ne pojednostavljuje kompleksnost situacije u kojoj se naše junakinje nalaze. Kao takav, siguran je temelj na kojem se osjećam slobodno da istražujem medij kazališta, uz suradnju sa iskusnim ansamblom predstave i ostatkom autorskog tima", naglasila je režiserka Karmen Obrdalj.

U predstavi uloge tumače Gordana Boban (k.g.)/Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Armin Ćosić, a glazbu Josip Paradžik. Premijera predstave se očekuje 3. ožujka, a prva repriza već narednog dana 4. ožujka sa početkom u 20 sati.