FOTO  OTVORENJE IZLOŽBE Znate li tko je bio Pavao Anđelić?

OTVORENJE IZLOŽBE Znate li tko je bio Pavao Anđelić?
Narodni univerzitet Konjic

Povodom stogodišnjice rođenja dr. Pave Anđelića, Narodni univerzitet Konjic i Zavičajni muzej Konjic u suradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, na repertoaru 'Konjičkog kulturnog ljeta 2020', u ponedjeljak naveče (13. srpnja) u Galeriji Zavičajnog muzeja u Konjicu predstavio izložbu 'Stoljeće Pave Anđelića'.

Pavao Anđelić je rođen 29. veljače 1920. godine u mjestu Sultići kod Ostrošca, općina Konjic. Kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih srednjovjekovaca, istraživač koji je obilježio 'zlatno razdoblje' povijesno-arheološke znanosti u Bosni, Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne sfragistike i heraldike, pionirski je popločao puteve izučavanja povijesne geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio.

Posljednja tri desetljeća svog života proveo je na istraživanju i rasvjetljavanju srednjovjekovne prošlosti BiH. Početkom 1985. godine odlazi u zasluženu mirovinu često spominjući samo jedno o Zemaljskom muzeju BiH: "Tamo gdje sam ja zaradio mirovinu, svaki čovjek treba da klekne". Do kraja svog života bio je aktivan u struci radeći na individualnim projektima iz oblasti istraživanja i zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa.

Autorice ove izložbe uposlenice su Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Adisa Lepić i Lejla Bečar, koje su svojim trudom i istraživačkim radom doprinjele da ova izložba bude prezentirana široj publici u Bosni i Hercegovini.

Pored kustosica, o Izložbi su govorili u ime organizatora Narodnog univerziteta Konjic i Zavičajnog muzeja Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić, a izložbu je službeno otvorila Biljana Handžo, savjetnica u općini Konjic za kulturu i informiranje.