OTVORENI 60. ŠIMIĆEVI SUSRETI Važnost obilježavanja kulturnih obljetnica ogleda se u mladima

Šimićevi susreti

Polaganjem cvijeća kod spomenika Antuna Branka Šimića i Poetskim kolažom učenika Osnovne škole Antuna Branka Šimića iz Mostara, službeno su otvoreni 60. Šimićevi susreti 2023. Manifestacija će trajati od 26. do 28. travnja, a tijekom raznovrsnog i bogatog programa, ljubiteljima pisane riječi, kao i lika i djela Šimića, predstavit će se mnogobrojni umjetnici koji će na ovaj način još jednom podsjetiti na važnost čuvanja sjećanja na Šimića i njegova djela. 

„Našim načinom življenja počinjemo zaboravljati ono što je u samim temeljima, a upravo Antun Branko Šimić jest u temeljima književnosti i treba biti na ponos Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je Ivan Baković ispred Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Šimićevi susreti

Kako kaže, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne, koje je i dio organizacijskog odbora Šimićevih susreta, osim organiziranja samog otvaranja ove manifestacije, na svečanoj akademiji dodjeljuju i svoju godišnju nagradu nazvanoj baš po Antunu Branku Šimiću.

„Na taj način pokušavamo, a koliko vidim i uspijevamo, očuvati uspomenu na Šimića i tako mu dati njegovo mjesto koje zaslužuje u kulturnoj i književnoj javnosti“, kazao je Baković. 

Načelnik Gruda Ljubo Grizelj objasnio je da bi se cijeli kulturni identitet zapadne Hercegovine, a naročito općine Grude, mogao sadržati baš u liku Antuna Branka Šimića. 

„Ono što je jedinstveno i što svi prepoznaju u kulturnom smislu jest veličina i vrijednost Šimića. Nama je iskreno drago da smo iz njegovog rodnog mjesta, Drinovci, došli danas otvoriti njegove dane i u gradu Mostaru. Mostar je stolni grad svih hrvatskih institucija i smatramo da svi moramo ono što je najvrijednije u našoj kulturi i našem društvenom sustavu, donijeti upravo ovdje i pokazati prvenstveno u gradu Mostaru“, izjavio je Grizelj. 

Šimićevi susreti

Manifestacija je službeno otvorena u Mostaru, a u petak će se u Grudama na otvorenoj pozornici u predstaviti program koji će imati kategoriju svečane akademije.

„Tu će se naći i uvaženi predavači na temu književnosti i poezije Antuna Branka Šimića, a svoju priliku će dobiti i mladi pjesnici. Program će biti obogaćen i likovnim i muzičkim sadržajima, a cijelo jutro će biti organiziran i posjet našim školama, gdje će književnici kazivati o Šimiću“, najavio je Grizelj. 

O važnosti Šimićevog lika i umjetničkog djela govorio je i Bariša Čolak, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koji je naglasio da se važnost obilježavanja ovakvih obljetnica ogleda u mladima. 

Šimićevi susreti

„Kultura je nešto što ne smijemo zaboravljati, što se mora prenositi na mlade, a jedan od najvećih hrvatskih pjesnika Antun Branko Šimić je obilježio jednu veliku epohu. Baš zbog toga je bitno da se to obilježava ne samo u njegovim rodnim Drinovcima, nego i ovdje u Mostaru, a mislim da bi bilo jako dobro da se ova manifestacija obilježava ne samo na prostoru Hercegovine, nego i na prostoru središnje Bosne i Posavine. Nadam se da će to u budućnosti i biti tako“, zaključio je Čolak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.