ORAŠJE, PULA I VENECIJA Započela tri filmska festivala u regiji

Otvorenje filmskog festivala u Orašju
Facebook

Jubilarni '25. Dani hrvatskog filma - Ivo Gregurević' započeli su u subotu u Orašju svečanom akademijom na obali Save, na ranču na kojem je Gregurević najradije provodio svoje slobodno vrijeme.

Uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, u Orašju se ove godine okupio smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture i sporta.

Projekcije filmova održavat će se do 5. rujna, a zajednički im je nazivnik Ivo Gregurević, čija je briljantna gluma obilježila sve te filmove, navodi Fena.

Iz hrvatske filmske produkcije na programu su filmovi 'Sokol ga nije volio' redatelja Branka Schmidta, 'Koja je ovo država' Vinka Brešana, 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević, 'Ideš – idem' u režiji Ljube Zdjelarevića, 'Mater' redatelja Jure Paulovića, te 'Glas' Ognjena Sviličića, a bit će prikazan i jedan film iz bh. filmske produkcije 'Pun mjesec' Nermina Hamzagića.

Ovogodišnji 67. Pulski filmski festival svečano započinje u nedjelju navečer uz poštivanje svih epidemioloških mjera te izbjegavanja rizičnih masovnijih okupljanja, istaknula je ravnateljica Festivala Gordana Restović na konferenciji za medije u Puli. Otvorenje Pulskog filmskog festivala, umjesto uobičajenog srpanjskog termina, pomaknuto je na kraj kolovoza zbog pandemije koronavirusa, prenosi Hina.

Pulski festival započinje filmom 'Tereza 37' redatelja Danila Šerbedžije.

U natjecateljskom programu 67. Pulskog filmskog festivala je 16 dugometražnih igranih filmova, od čega šest umjetničkih većinski hrvatskih i deset manjinskih koprodukcija, rekao je umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković. "U tim igranim filmovima prepoznaje se trend jakih ženskih likova, od filma 'Mare' u kojem glavnu junakinju glumi Marija Škaričić do filmova 'Mater' s Darijom Lorenci i 'Tereza37' s Lanom Barić u glavnim ulogama", dodao je.

Filmski festival u Veneciji, koji uobičajeno okuplja veliki broj glumaca, posjetitelja i novinara, ove godine bit će održan u nešto izmijenjenom obliku zbog pandemije koronavirusa. Ovogodišnjem festivalu prisustvovat će mali broj novinara i glumaca, uglavnom iz Europe, dok publike neće biti, prenosi Al Jazeera.